Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Marchew w roli głównej

Jest tania, łatwo dostępna, a przede wszystkim zdrowa. Warto ją regularnie jeść, a można z niej wyczarować dużo smacznych dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa krem z marchwi i papryki

SKŁADNIKI (2 porcje):
*drobno posiekana cebula
*łyżka masła klarowanego
*2 ziemniaki
*25 dag marchwi (może być mrożona)
*1/2 czerwonej papryki
*0,5 l bulionu warzywnego
*sól, curry, pieprz, ew. imbir
*4 pełne łyżki śmietany
*2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, szczypiorek albo kolendra)
*2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

Wykonanie:
1. Ziemniaki i marchew obierz. Pokrój w drobną kostkę.
2. Z papryki usuń nasiona i pokrój ją w kostkę.
3. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj paprykę, dopraw imbirem i curry. Wlej bulion, dodaj marchew i ziemniaki.
4. Kiedy zupa zacznie wrzeć, przykryj ją i gotuj ok. 20 min na małym ogniu.
5. Dopraw solą, pieprzem. Gotową zupę zmiksuj. Gdyby była zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
6. Na talerzu dodaj śmietanę i posyp ziołami.
Rada: do zupy podaj kanapkę z razowego pieczywa z plastrem wędzonego indyka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka na ostro

SKŁADNIKI (2 porcje):
*2 średnie marchewki
*2 ząbki czosnku
*1/2 łyżeczki cukru
*szczypta soli
*2 łyżki majonezu
*2 łyżki jogurtu

Reklama

Wykonanie:
1. Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (jeśli ktoś woli łagodniejszą surówkę, może dodać tylko jeden ząbek czosnku).
3. Dopraw solą i cukrem. Majonez połącz z jogurtem i wymieszaj z marchewką.

Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:
*3 łyżki cukru
*5 jaj
*2 łyżki gorącej wody
*25 dag drobno startej marchwi karotki
*25 dag zmielonych migdałów
*8 dag mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*średnia cytryna (sok)
*szczypta soli
*tłuszcz do formy
*ew. 2 łyżki nalewki (z pigwowca albo z wiśni)*
*ew. sok z pomarańczy do nasączenia ciasta**

Reklama

Wykonanie:
1. Nastaw piekarnik (góra – dół) na temperaturę 180°C.
2. W misce zmiksuj cukier, żółtka i gorącą wodę, aż powstanie puszysta masa.
3. Białka ubij z solą na sztywną pianę, wyłóż na nie masę z żółtek i ostrożnie połącz za pomocą łyżki lub szpatułki, przekładając masę z dołu do góry (nie mieszaj).
4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na masę z jajek i przekładaj składniki z dołu do góry, aby się połączyły.
5. Dodaj marchew, migdały, sok z cytryny, alkohol i powoli je wmieszaj.
6. Formę o średnicy ok. 24 cm natłuść, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
7. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika na poziom drugi od dołu. Po godzinie zrób próbę patyczkiem. Jeśli nie będzie upieczone, zostaw je jeszcze na chwilę w piekarniku.
8. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce, dopiero potem zdejmij brzeg formy.
* Nalewkę można zastąpić sokiem z cytryny albo pomarańczy.
** Jeśli ciasto ma być bardziej soczyste, można je nakłuć wykałaczką i polać 2-3 łyżkami soku.
Rada: nasącza się tylko całkowicie ostudzone ciasto.

Pieczone kotlety z dorsza z marchewką

SKŁADNIKI:
*70-80 dag filetów dorsza (waga po oczyszczeniu)
*2 kromki białego chleba
*pół szklanki zimnego mleka
*2 jaja
*cebula
*2 marchewki
*7-10 dag słoniny
*1-2 ząbki czosnku do smaku
*sól, przyprawy do smaku

Wykonanie:
1. Chleb zalej mlekiem i odstaw na 10 min. W tym czasie zmiel mięso dorsza 2-3 razy, osobno zmiel słoninę z cebulą i czosnkiem.
2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do słoniny.
3. Chleb wyjmij z mleka, nie wyciskaj, dodaj do zmielonej ryby, wbij jaja.
4. Masę rybną wymieszaj ze wszystkimi składnikami, trochę posól, dodaj ulubione przyprawy, ponownie zmiel, aby masa na kotlety była jednorodna.
5. Zwilż dłonie w zimnej wodzie, uformuj piętnaście kulek i spłaszcz. Luźno ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C. Piecz na środkowej półce ok. pół godziny.

2024-11-12 12:50

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Jędraszewski: rządzący pluli na żołnierzy, dzisiaj uderzają w obrońców granic

2025-08-02 23:45

[ TEMATY ]

abp Marek Jędraszewski

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Abp Marek Jędraszewski

Abp Marek Jędraszewski

- Mając świadomość, że musimy wybronić w sobie, każdy z nas, swoje Westerplatte, musimy wybronić także swoje Powstanie Warszawskie. Stanie się tak, jeżeli będziemy stać przede wszystkim na straży własnego sumienia – mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. odprawionej w bazylice Mariackiej w Krakowie w 81. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego.

Uroczystość rozpoczęła się w godzinę „W”. O 17.00 przed bazyliką Mariacką w Krakowie uczczono pamięć uczestników Powstania Warszawskiego. Następnie w krakowskiej świątyni została odprawiona Msza św. w intencji Ojczyzny, pod przewodnictwem metropolity krakowskiego abp. Marka Jędraszewskiego.
CZYTAJ DALEJ

18-latka nie dotarła na Jubileusz Młodzieży; zmarła nagle

Ojciec Święty z głębokim smutkiem przyjął wiadomość o nagłej śmierci osiemnastoletniej Pascale Rafic, która podróżowała z Egiptu do Rzymu, aby wziąć udział w Jubileuszu Młodzieży – czytamy w watykańskim komunikacie prasowym.

Komunikat podaje, że jeszcze dziś przed południem Papież zechciał przyjąć grupę pielgrzymów, którzy towarzyszyli młodej Pascale w podróży. „Spotkanie, naznaczone głębokim wzruszeniem, będzie okazją do modlitwy i duchowego pocieszenia dla młodych ludzi, wciąż wstrząśniętych tym bolesnym wydarzeniem. Uczestnicząc w bólu wszystkich dotkniętych tym tragicznym wydarzeniem, Ojciec Święty zapewnia o modlitwie za zmarłą i prosi Pana Boga o pocieszenie i ukojenie dla rodziny, przyjaciół i wszystkich, którzy opłakują jej śmierć” – czytamy w komunikacie.
CZYTAJ DALEJ

Oświadczyny na Jubileuszu Młodzieży. „Emocje, radość, wzruszenie”

2025-08-03 08:53

[ TEMATY ]

Jubileusz Młodych w Rzymie

Jubileusz Młodzieży

Jubileusz Młodych

Fot. archiwum prywatne Jana Kircuna i Aleksandry Budzyńskie

Trwający Jubileusz Młodzieży jest dla Jana Kircuna i Aleksandry Budzyńskiej z archidiecezji warszawskiej czasem szczególnym. Z Włoch zabiorą niezapomniane wspomnienia, a także pierścionek zaręczynowy. Jan postanowił oświadczyć się w Asyżu. „Były ogromne emocje, naprawdę ogromne emocje, przede wszystkim radość, wzruszenie” - opowiedziała Radiu Watykańskiemu - Vatican News Aleksandra, narzeczona Jana.

Jan Kircun zachwycił się Rzymem - pięknem miasta, kulturą, liczbą młodych z całego świata przybyłych na Jubileusz, a przede wszystkim sferą duchową wydarzenia. Dla Aleksandry to również czas wyjątkowy. „Tak dużo osób z różnych krajów przyjechało w jednym celu i niezależnie od tego, ile jest różnic pomiędzy nami, poczynając od różnic językowych, kulturowych, po nawet różnicę charakteru, łączy nas jedyna wielka rzecz i moim zdaniem to jest coś wspaniałego. Dlatego też przede wszystkim czuję się szczęśliwa najzwyczajniej w świecie” - mówiła Aleksandra Budzyńska.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję