Składniki:
• 75 dag ziemniaków
• 2 cebule
• 10 dag chudego wędzonego boczku
• 2 łyżki masła
• 750 ml rosołu
• 100 ml śmietany
• olej do smażenia
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać. Jeden większy zostawić w całości, resztę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w plasterki, boczek w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić boczek i cebulę, przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i lekko poddusić. Zalać wszystko rosołem i przyprawić. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Z pozostawionego ziemniaka usmażyć na oleju cienkie frytki. Zupę doprawić śmietaną, pieprzem i majerankiem. Zmiksować. Przelać do wazy i wrzucić usmażone frytki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu