Brat Symeon, franciszkanin z klasztoru Bludenz w Austrii, zajmuje się kuchnią i zaopatrzeniem, opiekuje się też ogrodem. W razie potrzeby jest kierowcą, kościelnym, a także furtianem. Ciągle doskonali język niemiecki. Zawsze chętnie dzieli się sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami.
Składniki:
4 filety z dorsza, 4 plastry boczku, 4 cebule, 4 pomidory, ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, przyprawa do ryb, olej, sól, pieprz, łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Rybę dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z czosnkiem. Do tartej bułki wlewamy łyżkę wody, dodajemy sok z cytryny, przyprawę do ryb oraz świeżo zmielony pieprz. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym olejem, układamy posolone porcje ryby, smarujemy je bułką z przyprawami, kładziemy warstwę boczku z cebulą, przykrywamy plastrami pomidorów. Zapiekamy w piekarniku 40 min.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu