Reklama

Surówki i sałatki

Z zakonnej kuchni

Sałatka z szynki

Brat Symeon, franciszkanin od kilku lat przebywa w klasztorze Bludenz w Austrii. Zajmuje się kuchnią i zaopatrzeniem, opiekuje się też ogrodem. W razie potrzeby jest kierowcą, kościelnym czy furtianem i ciągle doskonali język niemiecki. W wolnym czasie lubi chodzić po górach, pływać, jeździć na rowerze, a więc wszystko, co poprawia zdrowie i dobre samopoczucie.

Składniki:
25 dag szynki, 25 dag ugotowanego makaronu, np. kokardki, 1 ogórek zielony, 20 dag sera mozzarella, 10 dag pomidorów, 25 dag jogurtu naturalnego, pół łyżeczki kurkumy, trochę oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek

Wykonanie:
Ugotowany makaron skropić oliwą. Ogórek, pomidory, mozzarellę i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem. Jogurt połączyć z sokiem cytrynowym, kurkumą i posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

Zebrała Jolanta Marszałek

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Latte macchiato na zimno

Kończymy naszą wakacyjną podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Latte macchiato (wł. splamione mleko) – to bardzo popularny włoski napój mleczny, powstały przez powolne dolewanie espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą piany. My proponujemy Państwu schłodzoną jego wersję, zamienioną w deser.

CZYTAJ DALEJ

Dzięki Jezusowi człowiek nabiera większego przeświadczenia o własnej godności

2022-06-27 10:46

[ TEMATY ]

duchowość

Karol Porwich

Bardzo często spotykam się z takim pytaniem: „Co ja mam robić?”, stawianym przez ludzi, którzy znajdują się w trudnej, czasem wprost beznadziejnej sytuacji. Odpowiedź nie jest łatwa, zwłaszcza gdy samemu jest się aktualnie wolnym od większych trosk i kłopotów osobistych.

W takim układzie próba jakiejkolwiek rady czy pociechy wydaje się wprost nieprzyzwoita. Tak, mówią, tobie to dobrze…. A jak tu zrobić, by każdemu było dobrze, jeśli nawet aktualnie tego dobra brakuje.

CZYTAJ DALEJ

Piękny jubileusz

2022-06-28 22:29

Maria Fortuna- Sudor

Mszy św. dziękczynnej przewodniczył o. Stanisław Turek paulin

Mszy św. dziękczynnej przewodniczył o. Stanisław Turek  paulin

    We wspomnienie Niepokalanego Serca Najświętszej Maryi Panny paulini skałeczni świętowali jubileusz 60 - lecia kapłaństwa o. Stanisława Turka – wieloletniego przeora, generała zakonu oraz prokuratora polskiego zakonu przy Stolicy Apostolskiej.

    Wspólnie z jubilatem Mszę św. dziękczynną sprawowało wielu paulinów. Wspólnie z nimi modlili się klerycy oraz osoby zaprzyjaźnione z o. Stanisławem. Ojciec Mariusz Tabulski - przeor klasztoru paulinów na Skałce podkreślił, że jubileusz kapłaństwa o. Stanisława Turka wpisuje się w duży skałeczny jubileusz 550 - lecia trwania paulinów na krakowskiej Skałce. Przyznał, że taki jubileusz to i dla kapłanów, i dla kleryków umocnienie pośród różnych trudnych wydarzeń dotyczących kapłaństwa, odejść i niewierności.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję