(Przepis na 2 porcje)
1 średniej wielkości cukinia, 2 papryki (zielona i czerwona), 1 cebula, 2 dorodne pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 1 liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego, sól, mielony pieprz, 1 łyżka pikantnego keczupu, olej, 2 obrane z osłonek parówki.
Cukinię obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy miąższ z nasionami i kroimy w kostkę. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w cienkie (ważne) paseczki, cebulę siekamy razem z czosnkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszkli, dodajemy cukinię i obie papryki; zasmażamy razem, często mieszając, przez 2 min. Następnie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory, razem przez chwilę zasmażamy, dodajemy wszystkie przyprawy, podlewamy rosołem i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy parówki; gdy trzeba - doprawiamy do smaku i trzymamy w cieple przez 10 min, by smaki się połączyły.
Podajemy z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem lub z ugotowanym na sypko ryżem.
Rada: Bigos możemy przechować do następnego dnia. Odgrzany w wodnej kąpieli będzie jeszcze smaczniejszy. Potrawa jest także smaczna bez dodawania parówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu