Papryka nadziewana
(Przepis na 4 porcje)
8 strąków papryki (lepsza będzie podłużna), 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 20 dag surowego, mielonego mięsa, duży plaster (ok. 5 dag) gotowanej szynki, 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), oliwa, sól, pieprz, 1 duża cebula.
Z umytych, wytartych do sucha papryk ścinamy wierzchnią część razem z szypułką, ze środka usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne przegrody. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy, gdy się zeszkli - dodajemy mielone mięso, zasmażamy razem, cały czas mieszając, przez minutę lub nieco dłużej. Dodajemy ugotowany ryż, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, przyprawiamy do smaku, pamiętając, by nadzienie było pikantne, o wyraźnym, mięsnym smaku. Przygotowane strąki papryki nadziewamy farszem, układamy w wysokim, najlepiej ogniotrwałym naczyniu, każdy strąk nakrywamy ściętą wcześniej wierzchnią częścią, podlewamy rosołem oraz 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 o C piekarnika. Zapiekamy, w zależności od wielkości papryk, przez 30-40 min. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub z ziemniakami purée lub na ciepłą kolację - z pieczywem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Bigos z papryki
(Przepis na 4 porcje)
4 duże strąki papryki lub odpowiednia ilość mniejszych, 2 duże cebule, 1/2 szklanki oleju,1/2 kg chudej wędliny, sól, pieprz, 1 łyżka pasty pomidorowej, 2 łyżki pikantnego keczupu, 2 ząbki czosnku, po kilka ziaren czarnego pieprzu i angielskiego ziela, 1 mały liść laurowy, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, szczypta cukru.
Z przekrojonych na połowę papryk usuwamy pestki, wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 min - wysuwamy z pieca, nakrywamy ściereczką. Z przechłodzonych ściągamy skórkę (schodzi bardzo łatwo). Na
tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, zasmażamy razem, cały czas mieszając, przez 2 min. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekany
czosnek, wszystkie przyprawy i dusimy razem na niewielkim ogniu przez 10-15 min. Dodajemy pastę pomidorową, keczup - gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody i jeszcze przez kilka minut dusimy
razem, by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły.
Zwolennicy potraw bardziej pikantnych mogą przyprawić bigos dodatkowo szczyptą pieprzu Cayenne lub przyprawy chili. Podajemy z kładzionymi kluseczkami, grubym makaronem domowej roboty lub z ugotowanym
na sypko ryżem.