Reklama

Z naszej kuchni

Przysmaki wielkanocne

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szynka wieprzowa pieczona

1 i 1/2 kg mięsa wieprzowego od szynki, zioła przyprawowe (liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, suszone owoce jałowca, 5 szt. suszonych owoców jarzębiny, kilka ziaren kminku oraz kilka ziaren kolendry - po utłuczeniu w moździerzu - kopiasta łyżka), 30 dag suszonych moreli, oliwa.

Morele moczymy w dwóch szklankach letniej, przegotowanej wody. Mięso, po wytarciu wilgotną, skropioną octem ściereczką, formujemy, odpowiednio nacinając - w prostokątny płat i lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Tak przygotowane nacieramy dokładnie kompozycją ziół przyprawowych (z obu stron), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 min w chłodne miejsce.
Brytfannę smarujemy obficie oliwą. Z zalewy wyjmujemy połowę wcześniej namoczonych moreli, odsączamy. Na rozłożonym mięsie układamy wzdłuż morele, całość rolujemy, obwiązujemy szczelnie bawełnianą nicią, wierzch smarujemy oliwą i opiekamy na rozgrzanej patelni, rumieniąc ze wszystkich stron. Gdy trzeba, dodajemy niewielką ilość oliwy. Zrumienione mięso przekładamy do przygotowanej brytfanny, wstawiamy do wygrzanego piekarnika, a do tłuszczu, który pozostał na patelni, wlewamy wodę, w której moczyły się morele, całość zagotowujemy - przelewamy do garnuszka; wodę przeznaczamy do podlewania mięsa w czasie pieczenia.
Gdy pieczeń jest prawie miękka, obkładamy mięso pozostałymi morelami, przykrywamy brytfannę i trzymamy w piekarniku jeszcze przez 10 min. Po tym czasie wyłączamy dopływ ciepła i mięso pozostawiamy w piekarniku, by pieczeń „doszła”.
Szynkę podajemy na zimno - pokrojoną w cienkie plastry lub na ciepło - polaną sosem przetartym wcześniej przez sito i doprawionym według własnego smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pascha - wg kuchni staropolskiej

(Przepis na głęboką, średniej wielkości salaterkę)

1/2 kg tłustego, doskonale roztartego białego sera, 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremowej, 1/2 kostki (12,5 dag) śmietankowego masła, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodajemy - cały czas mieszając - ciepłą śmietanę. Pojemnik z masą stawiamy na naczyniu z gorącą wodą i na parze ubijamy, aż masa śmietanowo-jajeczna zgęstnieje. Zdejmujemy z pary i chłodzimy, od czasu do czasu mieszając. Masło ucieramy na puch, dodajemy - na przemian - cały czas mieszając, po łyżce masy i sera. Gdy składniki są utarte, dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy paschę do zwilżonej zimną wodą salaterki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem wykładamy na odpowiedniej wielkości talerz i przybieramy według własnych upodobań.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Starajmy się żyć uważnie, czujnie, aby odkrywać dobro

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mk 9, 38-40.

Środa, 22 maja. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Rity z Cascia, zakonnicy

CZYTAJ DALEJ

Największą wartością człowieka jest służba innym

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mk 9, 30-37.

Wtorek, 21 maja. Dzień powszedni albo wspomnienie świętych męczenników Krzysztofa Magallanesa, prezbitera i Towarzyszy

CZYTAJ DALEJ

Siostry duchaczki: Gwidon z Montpellier – nowy błogosławiony w duchu Franciszka

2024-05-21 17:37

[ TEMATY ]

błogosławiony

Przemysław Radzyński

Bł. Gwidon z Montpellier

Bł. Gwidon z Montpellier

Na ogłoszenie Gwidona błogosławionym trzeba było czekać 800 lat, ale to wydarzenie opatrznościowe, bo to człowiek na nasze czasy - mówią siostry kanoniczki Ducha Świętego de Saxia z Krakowa, duchowe córki nowego błogosławionego - Gwidona z Montpellier, założyciela Zakonu Ducha Świętego.

Gwidon urodził się w drugiej połowie XII wieku we francuskim mieście Montpellier w zamożnej rodzinie. Przed rokiem 1190 zaczął służyć ubogim i potrzebującym, zakładając dla nich dom, szpital na obrzeżach Montpellier. Od samego początku to dzieło powierzył Duchowi Świętemu. W krótkim czasie znalazł wielu naśladowców, którzy zainspirowali się jego przykładem i zapragnęli służyć ubogim i potrzebującym. I w ten sposób narodziła się wspólnota, której członkami byli mężczyźni i kobiety, ludzie świeccy i duchowni.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję