Reklama

Z naszej kuchni

Kurczak na obiad

Na targu można dostać dorodnego, młodego kurczaka, wyhodowanego w warunkach naturalnych. O tej porze roku takie kurczaki smakują najlepiej.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak z nadzieniem orzechowym

(Przepis na 6 porcji)

Dorodny (tzw. mięsny) kurczak wraz z podrobami, cienki i długi płat słoniny lub tłustego świeżego boczku, 1 kopiasta łyżka masła, 1 marchewka, 1 duża cebula, 1 kopiasta łyżka siekanej natki pietruszki, 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku, liść laurowy, sól i pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Farsz: 1 szklanka łuskanych orzechów (włoskie, laskowe lub pół na pół), 2 kopiaste łyżki rodzynek, mały kieliszek naturalnego soku jabłkowego, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, wątróbka i serce kurczaka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, sól i pieprz.

Reklama

Sprawionego kurczaka dokładnie myjemy, ustawiamy pionowo na suszarce - do ocieknięcia z wody. Rodzynki zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy do nasączenia.
Przygotowanie farszu: orzechy siekamy razem z wątróbką i sercem kurczaka, przekładamy na miseczkę, dodajemy jajko, tartą bułkę, mleko, odsączone z soku rodzynki. Farsz przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Masę starannie mieszamy - powinna być jednolita i pulchna.
Wysuszonego kurczaka nadziewamy farszem, z zewnątrz lekko oprószamy solą, owijamy plastrem słoniny lub boczku, spinamy szpadkami i obsmażamy na maśle (zamiast masła może być oliwa lub olej), rumieniąc na złoty kolor - przekładamy do brytfanny. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko zasmażamy drobno pokrojoną marchew, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy roztarty w dłoniach tymianek i rozbity w moździerzu liść laurowy. Podsmażone, lekko zrumienione jarzyny przekładamy do brytfanny, w której jest kurczak, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Obok brytfanny powinno się wstawić naczynie z wodą, która parując nie dopuści do wysuszenia mięsa.
Upieczonego, miękkiego kurczaka wyjmujemy na wygrzany półmisek. Powstały sos przecieramy przez sito, gdy trzeba - zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Kurczaka kroimy na porcje w taki sposób, by do każdej dodać jednakową ilość nadzienia. Potrawa jest najsmaczniejsza z młodymi ziemniakami, posypanymi obficie koperkiem, i zieloną sałatą polaną obficie spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną albo z sezonową surówką z owoców.

Surówka z jabłek papierówek

6 dorodnych kruchych papierówek, 2 szklanki świeżych malin, sok z cytryny, 3 łyżki malinowego soku, 3 łyżki płynnego miodu.

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych papierówki ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, by jabłka nie ściemniały, mieszamy. Sok łączymy z miodem, zalewamy jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Przed podaniem układamy na surówce owoce malin - miejsce przy miejscu.

2003-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zginęła z rąk czerwonoarmisty. Beatyfikacja na Węgrzech

2025-09-06 14:01

[ TEMATY ]

beatyfikacja

Węgry

obrona

Mária Magdolna Bódi

czerwonoarmista

Vatican Media

Mária Magdolna Bódi

Mária Magdolna Bódi

W Veszprém na Węgrzech odbyła się beatyfikacja Márii Magdolny Bódi. Zginęła w 1945 r. w wieku 24 lat broniąc się przed gwałtem ze strony radzieckiego żołnierza. W imieniu Papieża beatyfikacji dokonał kard. Péter Erdő. „Poświęciła swe życie w obronie wiary i czystości”- powiedział prymas Węgier.

W homilii kard. Erdő przypomniał okoliczności jej męczeństwa. „Mária Magdolna przebywała wraz z kilkoma kobietami i dziećmi przy wejściu do schronu urządzonego na dziedzińcu lokalnego zamku, kiedy zaatakowało ich dwóch uzbrojonych żołnierzy radzieckich. Jeden z nich wysłał Márię Magdolnę do schronu, ale ona wiedziała, co ją czeka, ponieważ wiele słyszała o przemocy popełnianej przez żołnierzy. Aby bronić dziewictwa, dźgnęła żołnierza małymi nożyczkami, które miała w kieszeni, i próbowała uciec, ostrzegając inne kobiety przed niebezpieczeństwem. Chwilę później żołnierz, który zaatakował Márię Magdolnę, pojawił się na dziedzińcu i natychmiast strzelił: według relacji sześć kul utkwiło w ciele dziewczyny. Po pierwszym strzale Mária Magdolna zatrzymała się, po drugim podniosła ręce do nieba, a następnie złożyła je, wypowiadając następujące słowa: ‘Panie, mój Królu! Zabierz mnie do siebie!’”.
CZYTAJ DALEJ

Kanoniści w Licheniu: o relacjach państwo–Kościół i potrzebie życia w prawdzie

2025-09-05 20:26

[ TEMATY ]

prawo

Licheń

kanoniści

Adobe Stock

Pod koniec lata Licheń znów stał się miejscem ważnych debat i refleksji. To właśnie tutaj, w cieniu bazyliki Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski, odbyła się Ogólnopolska Konferencja Naukowa i Walne Zebranie Stowarzyszenia Kanonistów Polskich. Wydarzenie zgromadziło naukowców, prawników, duchownych i praktyków życia publicznego, a jego tematem były „Aktualne problemy relacji między Państwem a Kościołem w Polsce. Aspekt prawny”.

Konferencja nie była jedynie forum wymiany poglądów, lecz miejscem, w którym rodzi się odpowiedzialność - zarówno za naukę prawa kanonicznego, jak i jego praktyczne zastosowanie w życiu społecznym. Program obejmował wykłady, panele i dyskusje poświęcone m.in. konstytucyjnym zasadom współpracy państwa i Kościoła, wolności religijnej, prawom i obowiązkom rodziców oraz dzieci w procesie edukacyjnym, a także finansom i sprawom majątkowym instytucji kościelnych.
CZYTAJ DALEJ

Pierwszy błogosławiony Estonii: Arcybiskup Profittlich

2025-09-06 14:20

[ TEMATY ]

Estonia

pierwszy błogosławiony

Arcybiskup Profittlich

Tallinn

Vatican Media

Uroczystości beatyfikacyjne abp. Profittlicha

Uroczystości beatyfikacyjne abp. Profittlicha

Estonia doczekała się pierwszego błogosławionego Kościoła katolickiego: w sobotę w Tallinnie został ogłoszony błogosławionym niemiecki jezuita, arcybiskup Eduard Profittlich, który w 1942 roku poniósł śmierć w czasie sowieckiego terroru. W homilii kard. Christoph Schönborn oddał cześć Męczennikowi-Biskupowi jako pasterzowi, który pozostał przy swojej owczarni – świadomy, że ta decyzja może kosztować go życie.

„Hirtem, który pozostał przy swojej owczarni”
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję