Reklama

Z naszej kuchni

Makaron - lekko strawny i zdrowy

Wiele osób uważa, że makarony tuczą. To błędna i niesprawiedliwa opinia. Nie tuczą makarony, lecz dobrane do nich "dodatki" - i nadmierny apetyt.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Węgierski przysmak. Przepis na 4 porcje

2 szklanki tłustego białego sera, 1 szklanka mąki, 4 jajka, 2 kopiaste łyżki masła (może być topione), 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 szklanka lekko kwaśnej, gęstej śmietany, skórka z całej cytryny, 2 kopiaste łyżki sułtanek (rodzynki w dobrym gatunku), 4 łyżki cukru, sól, tłuszcz i tarta bułka.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy. Z sera, mąki, jednego jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie sprężyste i pulchne, okrywamy je ściereczką i kładziemy do lodówki. Po godzinie na wysypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wychłodzonym w lodówce nożem kroimy średniogruby makaron. Gotujemy krótko (3-4 min) w lekko osolonej wodzie, szybko cedzimy i wykładamy na szeroki półmisek - do wychłodzenia.
Przygotowujemy masę: masło ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny, odsączone rodzynki, pianę ubitą z białek. Masę delikatnie łączymy z przechłodzonym makaronem, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do wygrzanego piekarnika (200oC) i zapiekamy, aż się ładnie zrumieni. Danie jest doskonałe na ciepło i na zimno.

Makaronowy rarytas. Przepis na 4 porcje

50 dag dobrego makaronu (krótka krajanka, świderki itp.), 20 dag kabanosów, lub innej dobrej wędliny, 1 duża cebula, 2 strąki świeżej, czerwonej papryki, sól, pieprz, pieprz Cayenne, mielona słodka papryka, kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 łyżki siekanej zieleniny (może być kompozycja), 4 łyżki dobrze podsuszonego, utartego białego sera, np. Solan.
W wodzie z solą i 2 łyżkami oleju gotujemy makaron przez 2 min - krócej niż w przepisie.
Na łyżce masła podsmażamy, nie rumieniąc, drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienki "makaronik" papryki, przez chwilę zasmażamy, dodajemy pokrojone kabanosy i przyprawy, składniki łączymy, przykrywamy naczynie i trzymamy w ciepłym miejscu. Odcedzony makaron przekładamy do wygrzanej salaterki, dodajemy pozostałe masło i drobno posiekane listki bazylii. Całość delikatnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Robimy cztery wgłębienia, w które nakładamy - w równych ilościach - zasmażone kabanosy, wszystko posypujemy utartym serem i zieleniną. Podajemy na stół natychmiast po przygotowaniu, koniecznie na wygrzanych talerzach z dodatkiem delikatnej w smaku surówki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Postać Świętego Józefa. Zbyt mało doceniana

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Agata Kowalska

Święty Józef

Święty Józef

Rozważania do Ewangelii Mt 1, 18-24.

Niedziela, 21 grudnia. Czwarta Niedziela Adwentu.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę: Czy wierzysz w znaki od Boga? Ten odcinek może Cię zaskoczyć

2025-12-19 11:04

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Diec. Bielsko-Żywiecka

Wyobraź sobie: noc, autokar pełen pielgrzymów… i nagle ktoś orientuje się, że jedziemy pod prąd autostradą. Przez 15 minut strach ściska gardło – a jeden przeoczony znak mógł kosztować życie wielu osób.

I wtedy zadałem sobie pytanie, które dziś stawiam także Tobie: czy my przypadkiem nie robimy tego samego w życiu duchowym?
CZYTAJ DALEJ

Łódź: Wyruszył Orszak Trzech Króli!

2025-12-21 11:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Spotkanie organizacyjne Orszaku Trzech Króli

Spotkanie organizacyjne Orszaku Trzech Króli

Organizatorzy i wolontariusze Orszaku Trzech Króli 2026 rozpoczęli bezpośrednie przygotowania do tego wydarzenia.

Już po raz kolejny w święto Trzech Króli ulicami miast całej Polski, jak i archidiecezji łódzkiej przejdą kolorowe, roztańczone i radosne Orszaki Trzech Króli. Do organizacji zgłosiły się zarówno największe miasta jak i małe miasteczka czy wsie. Odpowiedzialni za przygotowanie tego wydarzenia spotkali się, by rozpocząć bardzo intensywne, bezpośrednie przygotowania do Orszaku. Hasło tegorocznego Orszaku Trzech Króli „Nadzieją się cieszą” wywodzi się ze słów drugiej zwrotki kolędy „Mędrcy świata, Monarchowie”. Wynika ono z Roku Nadziei, ogłoszonego przez śp. Papieża Franciszka jako Rok Jubileuszu Narodzin Jezusa Chrystusa, a który zakończy się właśnie 6 stycznia 2026 r. Spotkanie wolontariuszy, artystów i koordynatorów Orszaku rozpoczęła modlitwa. Koordynator Orszaku Trzech Króli przedstawił tegoroczną trasę Orszaku, który, podobnie jak w roku ubiegłym, rozpocznie się Mszą świętą w kościele Podwyższenia Krzyża Świętego na ulicy Sienkiewicza, gdzie gościnnie progi świątyni otworzą ojcowie Dominikanie. - W scenariuszu tegorocznego Orszaku zawarte są sceny ukazujące różne ludzkie sytuacje, które obrazują brak nadziei. Będziemy szli widząc wokół nas samotność, depresję, czy Heroda – influencera, zapatrzonego tylko w samego siebie. Można powiedzieć, że Orszak idzie wbrew nadziei! A na zakończenie dochodzimy do żłóbka, w którym jest cała nasza Nadzieja – Jezus Chrystus – tłumaczy ks. Grzegorz Matynia, organizator łódzkiego Orszaku.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję