Reklama

Z naszej kuchni

Konfitury z aronii

Aronia powoli zdobywa uznanie. Przetwory, np. soki, są bardzo lubiane, trochę mniej znane są konfitury. Szkoda - dobrze usmażone, są wspaniałe! Smażymy z przebranych, dorodnych owoców - im bardziej dojrzałych, tym konfitury są smaczniejsze.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Konfitury klarowne

1 kg owoców aronii (waga po przebraniu), 3 szklanki cukru, 1 szklanka wody, 2 cytryny.
Owoce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min - cedzimy na sicie. Z wody i cukru gotujemy syrop, wrzucamy odsączone owoce, doprowadzamy do wrzenia i smażymy na średnim ogniu przez 15 min. Odstawiamy. Zupełnie zimne smażymy ponownie (można następnego dnia). Od chwili gdy się zagotują, po 10 min, dodajemy cienkie plasterki cytryny obranej ze skórki, pozbawionej białego miąższu i pestek i gotujemy razem przez następne 10-15 min, aż całość będzie klarowna i nabierze odpowiedniej konsystencji. Nakładamy do idealnie czystych, gorących słoiczków natychmiast po zdjęciu z ognia, a więc bardzo gorące, wierzch nakrywamy krążkiem celofanu i szczelnie zamykamy. Jeżeli mamy ciemną, chłodną, pozbawioną przewiewów piwnicę, konfitury przechowują się bardzo dobrze do trzech lat. Jeżeli piwnica nie spełnia tych warunków, trzeba słoiczki pasteryzować w temp. 85° C przez 15 min.

Konfitury z aronii z owocami

1 kg owoców aronii, 1 kg słodkich, dojrzałych gruszek, 1 kg kwaskowych jabłek - najodpowiedniejsza antonówka (waga owoców po umyciu, obraniu ze skórek, usunięciu gniazd nasiennych i szypułek), 1 kg cukru, 1 szklanka wody, 1/2 szklanki smażonej skórki pomarańczowej.
Owoce aronii, po dokładnym przebraniu, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by były całkowicie przykryte wodą - odstawiamy na godzinę.
W płaskim, szerokim garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, na wrzątek wrzucamy dokładnie odsączone owoce i gotujemy od chwili zawrzenia przez
20 min - od czasu do czasu lekko mieszając. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie ustawiamy naczynie na średnim ogniu, a gdy owoce się zagotują, dodajemy drobno pokrojone jabłka i gruszki i smażymy na średnim ogniu przez 2 godz., od czasu do czasu mieszając. Konfitury są gotowe, gdy jabłka i gruszki całkowicie się rozgotują, a owoce aronii pozostaną w całości, zawieszone w gęstej, ciemnoczerwonej galaretce. Pod koniec smażenia dodajemy skórkę pomarańczową, gotujemy razem przez 7 min - nie dłużej - pamiętając, że konfitury powinny tylko lekko "mrugać". Gorące, przekładamy do równie gorących, idealnie czystych słoików, na wierzch kładziemy krążek celofanu i dokładnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnej, ciemnej, pozbawionej przeciągów piwnicy. Gdy takich warunków na przechowanie nie ma, dobrze będzie słoiczki pasteryzować przez 15 min. w temp. 85°C - będą klarowne i nie scukrzą się przez trzy lata.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W czasie, kiedy to czytasz, wydarza się kolejny cud św. Szarbela...

2024-11-18 21:08

[ TEMATY ]

Szarbel Makhlouf

św. Szarbel

Mat.prasowy

Wygląd Św. Szarbela znamy wyłącznie z fotografii z 1950 r. na której jego wizerunek pojawił się w niewytłumaczalny dla nauki sposób, wykluczający fotomontaż, czy jakąkolwiek inną manipulację zdjęciem. W 1898 r. Św. Szarbel doznał udaru mózgu w czasie celebrowania Mszy św., w momencie, kiedy modlił się słowami „Ojcze prawdy. Oto Twój Syn - ofiara, aby Cię uwielbić. Przyjmij tę ofiarę”.

CZYTAJ DALEJ

Ważne zmiany w Komisjach Episkoaptu

2024-11-19 15:44

[ TEMATY ]

Jasna Góra

episkopat

KEP

Konferencja Episkopatu Polski

Episkopat News/flickr.com

Bp Grzegorz Suchodolski został przewodniczącym Rady KEP ds. Apostolstwa Świeckich, abp Adrian Galbas SAC przewodniczącym Komitetu ds. Dialogu z Niewierzącymi a bp Maciej Małyga delegatem KEP ds. Duszpasterstwa Akademickiego - to niektóre z decyzji 399. Zebrania Plenarnego KEP obradującego 18 i 19 listopada br. w Częstochowie. Biskupi wybrali również nowego dyrektora Caritas Polska. Został nim wieloletni ekonom Konferencji Episkopatu Polski ks. Janusz Majda.

Biskupi podczas zebrania na Jasnej Górze dokonali m.in. wyborów do gremiów Episkopatu oraz do instytucji kościelnych podległych Konferencji Episkopatu Polski.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Czerny zapewnił mieszkańców Walencji o bliskości Papieża

Prefekt Dykasterii ds. Integralnego Rozwoju Człowieka, kard. Michael Czerny, udał się do Walencji, aby zapewnić o bliskości, modlitwie i solidarności Ojca Świętego z ludnością dotkniętą cyklonem Dana, który spustoszył w ostatnim czasie wiele hiszpańskich miast. Podczas swojej wizyty kardynał odwiedził m.in. Paiporta, epicentrum tragedii, gdzie przewodniczył Mszy św., a także spotkał się z kapłanami i mieszkańcami.

Kard. Michael Czerny odwiedził 15 i 16 listopada Alfafar, Benetússer, Catarroja, La Torre, Picanya i Paiporta, gdzie wielu ludzi wciąż jest uwięzionych we własnych domach. „Pośród tak wielkiego bólu odnaleźliśmy Chrystusa, szczególnie w tych, którzy cierpią” – powiedział kardynał podczas wizyty w kościele parafialnym w Paiporta, gdzie przewodniczył Eucharystii. Podkreślił, że wolontariusze byli w najtrudniejszych chwilach tymi, którzy „nieśli życie”, czyniąc realną miłość Chrystusa.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję