Reklama

Z naszej kuchni

Na duży, rodzinny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nic tak nie poprawi miłej, rodzinnej atmosfery, jak smaczny posiłek, wiedziały o tym nasze mądre babki i prababki, o takich obiadach wspominamy do dziś. By nasze wnuki miały podobne wspomnienia, powinniśmy kontynuować rodzinne tradycje, pamiętając, że nic tak nie umacnia rodzinnych więzów, jak wspólny stół.

Pieczeń wołowa z wiśniowym sosem - przepis na 10 porcji

1 cała wołowa polędwica lub 1 duży kawałek młodej wołowiny zrazowej (ok. 1,5 kg), 1 kawałek (ok. 10 dag) świeżej słoniny, 1/2 kostki masła, 10 goździków.

Zaprawa do mięsa: 1 szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego, przyprawy: po 1 łyżeczce soli, miałkiego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, mielonego selera (susz) i roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, szczypta pieprzu Cayenne.
Sos: 1 szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone), 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 2 goździki, 1/2 szklanki naturalnego, wiśniowego soku (nie może być syrop) lub bardzo esencjonalnego soku z kompotu, 1 łyżka cukru (może być nieco więcej lub mniej - według własnych upodobań smakowych).
Obrane z błon i tłuszczu mięso szpikujemy dość gęsto kawałeczkami zamrożonej wcześniej słoniny i goździkami, układamy w porcelanowym naczyniu, zalewamy zaprawą, przykrywamy i ustawiamy na najniższej półce lodówki.
Sposób przygotowania zaprawy: Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami i zalewamy nią przygotowane mięso.
Sposób przygotowania sosu: W niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków rozgotowujemy wiśnie, przecieramy przez sito. Z masła i mąki przygotowujemy lekko zrumienioną zasmażkę, łączymy z przetartymi wiśniami, zagotowujemy, dodajemy sok, cukier, zagotowujemy raz jeszcze - gdy trzeba, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
Wyjęte z zaprawy mięso przekładamy na ruszt piekarnika lub do dużej brytfanny, obkładamy plasterkami masła i wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika. Pieczemy niezbyt długo - 30-40 min - często obracając, by się równomiernie zrumieniło. Podajemy pokrojone w cienkie plastry, oddzielnie - gorący sos. Najodpowiedniejszym dodatkiem do pieczeni będzie gruby makaron i zielona sałata, skropiona sokiem z cytryny.
Rada: Mięso powinno się zaprawić dwa dni przed pieczeniem.

Lody z gorącą czekoladą

Ile osób - tyle porcji lodów, owoce kiwi, dojrzały banan, świeże owoce sezonowe - zestaw owoców według własnych upodobań.
Sos czekoladowy: 1 szklanka śmietany, 1 tabliczka twardej, gorzkiej czekolady, 2 łyżki likieru bananowego - dla podniesienia zapachu.
Lody układamy w pucharkach, boki obkładamy w sposób najbardziej dekoracyjny owocami - wstawiamy do mroźnika lodówki.
Sos:Podgrzewamy śmietanę, nie dopuszczając, by się zagotowała. Do gorącej dodajemy pokruszoną czekoladę, gdy się rozpuści, dodajemy likier, dokładnie mieszamy. Porcje lodów wyjmujemy na tacę, polewamy gorącym sosem i od razu podajemy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chcę zapalać młodych ludzi do dzielenia się wiarą. Świadectwo Patryka Bożemskiego – ceremoniarza z TikToka

2025-07-28 08:04

[ TEMATY ]

świadectwo

Vatican Media

Patryk Bożemski

Patryk Bożemski

„Ceremoniarz. Nauczyciel religii. Obalam stereotypy o wierze. Miłość Boża jest doskonała” – tak przedstawia się w mediach społecznościowych Patryk, którego na popularnych platformach śledzą dziesiątki tysięcy osób, głównie młodych. Ceremoniarz.wro – bo takim nickiem się posuguje – nie lubi mówić o sobie, że jest katolickim influencerem. Chętniej przestawia się jako katolicki twórca cyfrowy, zaznaczając, że to zajęcie wybrał dla niego sam Pan Bóg.

Nazywam się Patryk Bożemski. Jestem z Wrocławia i od trzech lat tworzę w internecie treści związane z liturgią. Wiele osób nazywa mnie katolickim influencerem, chociaż ja to określenie nie za bardzo lubię, ponieważ katolicki influencer kojarzy mi się dosyć negatywnie. Podobnie z resztą, jak wielu osobom w dzisiejszych czasach. Wolę mówić: katolicki twórca.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Sarah do Francuzów: Nie profanujcie Francji swoimi barbarzyńskimi i nieludzkimi prawami!

2025-07-28 06:21

[ TEMATY ]

Francja

kard. Robert Sarah

zrzut ekranu

„Nie profanujcie Francji swoimi barbarzyńskimi i nieludzkimi prawami, które głoszą śmierć, podczas gdy Bóg chce życia” – powiedział do Francuzów 26 lipca w sanktuarium Sainte-Anne-d'Auray w Bretanii kardynał Robert Sarah. Papieski wysłannik przewodniczył obchodom 400. rocznicę objawień św. Anny w trzecim pod względem liczby przybywających pielgrzymów francuskim sanktuarium.

W obecności około 30 tys. wiernych były prefekt Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów przypomniał, że Pan Bóg poprzez objawienie św. Anny chciał, aby ten skrawek Francji, był miejscem świętym. „Wybrał to miejsce, aby być tu czczony. Pragnął nam powiedzieć, że Bóg jest pierwszy, że chwała Boża poprzedza nas i nie należy do nas. Bóg stworzył nas z bezinteresownej miłości, całe stworzenie jest dziełem Jego rąk, darmowym darem Jego miłości” – stwierdził kaznodzieja. Podkreślił, iż oddawanie chwały Bogu nie jest opcjonalnym wyborem, lecz obowiązkiem, koniecznością. Bardzo ważne jest, abyśmy ponownie uświadomili sobie tę prawdę – powiedział kard. Sarah.
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz Młodych ma swój polski hymn!

Przez ostatnie tygodnie praca trwała również w Europejskim Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach. Z inicjatywy Fundacji Nic Niemożliwego spotkało się tam ponad 20 osób, których łączy zamiłowanie do muzyki i chęć wielbienia nią Boga. Wspólnymi siłami stworzyli wyjątkowy utwór Otwieram serce, który stał się polskim hymnem Jubileuszu Młodych. Zaangażowali się w to wyjątkowi artyści: anMari, Anatom oraz Zespół Uwielbiamy, a nas poproszono o objęcie projektu patronatem.

Utwór powstał, aby pomóc Młodym jeszcze lepiej przygotować się do obchodów Roku Jubileuszowego. Tekst zawiera wersy z Pisma Świętego, które w wyjątkowy sposób nawiązują do hasła Pielgrzymi Nadziei i przypominają o tym, że w Bogu można znaleźć bezpieczeństwo, szczęście, wiarę, nadzieję i miłość. Jest zwrotka rapowa, zachwycający wokal, chórki, wpadająca w ucho melodia... Czego chcieć więcej?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję