Reklama

Z naszej kuchni

Kotlety

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Można je przyrządzić ze wszystkiego: kaszy, grzybów, gotowanego mięsa, ryb czy warzyw, - są lekko strawne, smaczne i zdrowe. Niezastąpione przy komponowaniu posiłku na postne dni.

Kotlety z pieczarek - przepis na 4 porcje

1/2 kg pieczarek, 1 duża cebula, 1 czerstwa bułeczka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 1 łyżka masła, olej do smażenia, tarta bułka do panierowania. Sól, pieprz.

W letnim mleku moczymy bułkę. Na rozgrzany tłuszcz dajemy lekko rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, zsuwamy z patelni, do pozostałego tłuszczu dodajmy masło, wrzucamy wcześniej umyte i lekko rozdrobnione pieczarki i zasmażamy mieszając, aż część pieczarkowego sosu wyparuje. Grzyby, cebulę i odciśniętą z mleka bułeczkę przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do jednolitej, pulchnej masy dodajemy jajko, koperek i przyprawy, gdy trzeba (masa zbyt lekka) tartą bułkę, formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z ziemniakami puree`, z grubym makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem i delikatną w smaku sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kotlety z kaszy gryczanej - przepis na 4 porcje

1 szklanka kaszy gryczanej, 2e szklanki wody, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka jarzynowej przyprawy, 30 dag białego sera, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz, otręby pszenne lub tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.
Do wody dajemy smalec i przyprawę, gdy się zagotuje - na wrzątek sypiemy kaszę i gotujemy, na niewielkim ogniu, często mieszając do chwili aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawiamy do wychłodzenia. Na niewielkim tłuszczu podsmażamy cebulę. Gdy kasza chłodna, składniki - kasza, ser, cebula - przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, do powstałej masy dodajemy jajka, przyprawy - całość wyrabiamy. Formujemy osiem zgrabnych kotlecików, panierujemy i smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone, przykrywamy i trzymamy przez kilka minut w cieple np. w piekarniku, aby "doszły". Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem pikantnej surówki lub z zasmażanymi buraczkami lub zasmażaną czerwoną kapustą.

Kotlety z gotowanego mięsa - przepis na 4 porcje

Gotowane mięso z rosołu (szklanka lub więcej) oraz gotowane, twarde jarzyny (marchew, korzeń pietruszki, seler), 2 szklanki gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz, tarta bułka do panierowania. Olej do smażenia, 20 dag pieczarek.
Na oleju lekko podsmażamy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy, aż wyparuje połowa sosu. Gotowane mięso, jarzyny, ziemniaki, pieczarki z cebulą przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze, do masy dodajemy jajka, przyprawy i całość wyrabiamy. Gdy masa zbyt lekka, można dodać łyżkę tartej bułki. Z masy formujemy osiem zgrabnych, jednakowej wielkości, płaskich kotlecików, panierujemy w tartej bułce i smażymy na gorącym ogniu, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące, najlepiej prosto z patelni - wówczas mają chrupiącą skórkę, z dodatkiem zasmażanej kwaszonej kapusty lub z inną, lubianą jarzyną. Równie smaczne polane gorącym, pikantnym sosem np. pomidorowym czy grzybowym z dodatkiem sezonowej surówki.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmiany kapłanów 2025 r.

2025-05-19 08:45

[ TEMATY ]

zmiany księży

zmiany personalne

zmiany kapłanów

Karol Porwich/Niedziela

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Oczyma duszy widziała miejsca znane z Biblii. Św. Elżbieta z Schönau

[ TEMATY ]

patron dnia

pl.wikipedia.org

Ołtarz św. Elżbiety oraz relikwiarz z jej czaszką w kościele klasztornym św. Floriana w Schönau

Ołtarz św. Elżbiety oraz relikwiarz z jej czaszką w kościele klasztornym św. Floriana w Schönau

Elżbieta urodziła się ok. 1129 r. w Bingen. Pochodziła ze znakomitej, pobożnej rodziny. W dzieciństwie rodzice oddali ją na naukę i wychowanie do klasztoru benedyktynek w Schönau nad Renem.

W 1147 r., mając 18 lat, przywdziała habit zakonny i niedługo potem złożyła śluby. Była mistrzynią nowicjatu, a potem przełożoną.
CZYTAJ DALEJ

Szczecin: Radni zdecydowali o nocnej prohibicji na obszarze całego miasta

2025-06-17 17:58

[ TEMATY ]

alkohol

Adobe Stock

Szczecińscy radni przegłosowali uchwałę o wprowadzeniu nocnego zakazu sprzedaży alkoholu. W ocenie władz nowe przepisy, która mają wejść w życie w wakacje, poprawią bezpieczeństwo i jakość życia mieszkańców.

Zgodnie z uchwałą o tzw. nocnej prohibicji, pomiędzy godziną 23 a 6 zabroniona będzie sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży na terenie Gminy Miasto Szczecin. Zakaz obejmuje sklepy i np. stacje benzynowe, a nie dotyczy restauracji, pubów i innych lokali gastronomicznych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję