Reklama

Z naszej kuchni

Polubmy morskie ryby!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Są lekko strawne, dobrze przyswajalne przez organizm, zawierają wiele wartościowych, odżywczych składników, nie mówiąc o walorach smakowych.

Sznycelki rybne. Przepis na 6 porcji

1/2 kg filetów z dorsza lub innej morskiej ryby, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 1 kopiasta łyżka siekanej natki pietruszki (może być mrożona), 1 jajko, sól i pieprz do smaku, kilka ząbków czosnku, 6 krążków cebuli, 1/2 szklanki mleka, mąka krupczatka do panierowania cebuli, tarta bułka lub otręby do panierowania sznycelków, 6 plastrów pomidora, zielenina do posypania, olej do smażenia.
Z 2 dużych, lekko podłużnych cebul wykrawamy 6 równych krążków, zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Filety lekko rozmrażamy, przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy jajko, zieleninę, tartą bułkę, przyprawy, masę wyrabiamy, by była jednolita i pulchna, dzielimy na 6 równych części i formujemy zgrabne sznycelki. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy tzw. duży tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku. Gdy tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury, panierujemy wychłodzone sznycelki w otrębach lub tartej bułce i smażymy, rumieniąc z obu stron. Gotowe wykładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w cieple, np. w piekarniku nastawionym na 80oC.
Krążki cebuli wyjmujemy z mleka, odsączamy na sicie, panierujemy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i obsmażamy, rumieniąc z obu stron w tłuszczu, w którym smażyły się sznycelki. Zbrązowiałe ząbki czosnku odrzucamy. Usmażone, chrupiące cebulowe krążki układamy na środku każdego sznycelka, posypujemy zieleniną, kładziemy krążek pomidora i podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem ziemniaków i sezonowej, delikatnej w smaku surówki lub zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.

Sałatka rybna. Przepis na 6 porcji

1/2 kg filetów z dorsza lub innej białej morskiej ryby, 2 łyżki octu ziołowego, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, sól.
Sos: 1 szklanka gęstej, kwaskowej śmietany, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być kompozycja - natka pietruszki, koperek, listki świeżego cząbru), 1 średniej wielkości biała cebula lub 2 mniejsze cebulki czerwone, sok z cytryny, sól i pieprz, cząstki pomidora, plasterki świeżego ogórka, świeże zioła lub listki zielonej pietruszki.
W rondlu zagotowujemy 2 szklanki wody z dodatkiem octu i pozostałych przypraw. Gdy całość się zagotuje, kładziemy filety ( mogą być zamrożone) i gotujemy (odkryte) na niewielkim ogniu - aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pozostawiamy w wodzie do wychłodzenia.
Do salaterki dajemy: śmietanę, sok z cytryny, najdrobniej usiekaną cebulę, zieleninę, sól i pieprz - sos powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku. Do sosu dodajemy rozdrobnioną na niewielkie kawałki i idealnie oczyszczoną z najmniejszych nawet ości rybę, całość delikatnie mieszamy i - gdy trzeba - doprawiamy jeszcze do smaku.
Porcje sałatki układamy na liściach zielonej sałaty lub kokilkach i przybieramy według własnych upodobań. Podajemy nie później jak 30 min po przygotowaniu.
Rada: Kto nie akceptuje ostrego smaku i zapachu cebuli, może ją po usiekaniu przelać wrzątkiem na sicie, następnie zahartować zimną wodą i po wychłodzeniu dodać do sosu. Cebuli czerwonej nie należy parzyć wrzątkiem, jest bardziej delikatna w smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Wacław Depo z Watykanu: trzeba przyklęknąć, żeby stąd odchodzić świadkiem wiary

2025-09-28 17:40

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

Monika Książek

Abp Wacław Depo

Abp Wacław Depo

Na dziękczynną pielgrzymkę jubileuszową do Rzymu przybyło około 250 osób z archidiecezji częstochowskiej, w tym księża, osoby konsekrowane i świeccy. „Jesteśmy tu jako pielgrzymi nadziei. Cieszymy się ze spotkania z Ojcem Świętym i uzyskania jego błogosławieństwa” – powiedział abp Depo. Dziś metropolita częstochowski udziela portalowi niedziela.pl wywiadu - prosto z Watykanu.

Ks. Mariusz Bakalarz: Księże Arcybiskupie, dziś Msza z Ojcem Świętym na Placu Świętego Piotra. Za nami piękna pielgrzymka i przejście przez Drzwi Święte. Jakie wrażenia?
CZYTAJ DALEJ

Bp Wojciech Osial: religia ma niezastąpioną rolę w wychowaniu

2025-09-28 19:35

[ TEMATY ]

religia

bp Wojciech Osial

religia w szkole

ks. Marek Weresa / Vatican Media

Bp Wojciech Osial

Bp Wojciech Osial

Podczas jubileuszowego spotkania katechetów w Rzymie bp Wojciech Osial, który towarzyszy pielgrzymom z Polski, podkreślił znaczenie katechezy w kształtowaniu młodego pokolenia. Wskazał na wyzwania, z jakimi mierzą się katecheci w Polsce, krytycznie odniósł się do decyzji władz o redukcji godzin religii w szkole oraz zaapelował o zachowanie nadziei w misji głoszenia Chrystusa.

Bp Wojciech Osial, przewodniczący Komisji Wychowania Katolickiego Konferencji Episkopatu Polski w rozmowie z mediami watykańskimi zaznaczył, że najważniejszym zadaniem katechetów pozostaje wprowadzanie młodych ludzi w świat wiary. „Na pierwszym miejscu jest wielka troska o wychowanie do wiary dzisiejszego człowieka” - podkreślił.
CZYTAJ DALEJ

Tanzania: Biskupi ostrzegają księży przed angażowaniem się w politykę partyjną i kampanie wyborcze

2025-09-29 07:14

[ TEMATY ]

polityka

biskupi

Tanzania

kampanie wyborcze

Adobe Stock

Konferencja Episkopatu Tanzanii (TEC) wydała dyrektywę zakazującą księżom katolickim, siostrom zakonnym, braciom zakonnym i seminarzystom angażowania się w politykę partyjną lub kampanie wyborcze. Dyrektywa wzywa również duchownych i seminarzystów, aby nie nosili symboli partii politycznych.

Przewodniczący TEC biskup Wolfgang Pisa OFM Cap ogłosił to w homilii wygłoszonej podczas obchodów stulecia seminarium św. Pawła Apostoła w Kipalapala, położonego w archidiecezji Tabora.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję