Reklama

Z naszej kuchni

Kapusta włoska

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pięknie się prezentuje. Ma kształtne główki i pofałdowane karbowane liście, bardziej luźne niż kapusta biała. Jest warzywem zdrowym i smacznym. Oprócz witaminy C zawiera spore ilości wapnia i fosforu. Kapustę włoską doceniają jarosze oraz zwolennicy smukłej figury. Najsmaczniejsza jest właśnie teraz.

Krokiety z włoskiej kapusty - przepis na 4 porcje

1 główka włoskiej kapusty (ok. 1 kg), 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 cebule, 2 łyżki keczupu, 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka mąki, 1 łyżka smalcu do zasmażenia, sól, pieprz, cukier, otręby lub tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.
Obraną z grubych liści kapustę kroimy w drobną kostkę, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Posiekaną cebulę zasmażamy na smalcu; gdy się zeszkli, oprószamy mąką i zasmażamy, aż mąka straci smak surowizny. Zasmażkę dodajemy do kapusty, zagotowujemy i odstawiamy do przechłodzenia. Gdy jest zimna, dodajemy jajko, tartą bułkę, keczup, ser, przyprawy - składniki łączymy. Masa powinna być niezbyt ścisła, pikantna w smaku. Formujemy zgrabne krokiety, po dwa na porcję, panierujemy w otrębach lub tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, i sałatką z pomidorów.

Gołąbki z włoskiej kapusty - przepis na 6 porcji

1 duża, lekko związana głowa włoskiej kapusty. Farsz: 2 piersi z kurczaka ugotowane lub pieczone, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 duża łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, sól.
Obraną z wierzchnich liści kapustę dajemy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy soli i cukru, zagotowujemy, wyjmujemy na sito, pozostawiamy do odsączenia i wychłodzenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę; gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i rozdrobnione nożem gotowane mięso kurczaka (mięsa nie należy przepuszczać przez maszynkę czy rozbijać w malakserze). Składniki razem zasmażamy, często mieszając, dodajemy tartą bułkę, koperek i przyprawy. Gdy farsz jest zbyt gęsty, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt rzadki - dosypujemy nieco tartej bułki. Przestudzone, duże liście włoskiej kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach rozkładamy farsz, zwijamy " w gołąbki", spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanny, na nich układamy gołąbki. Całość lekko posypujemy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą dużo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do powstałego sosu, zagotowujemy, i gdy trzeba, całość lekko doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny, o pięknym, jasnym kolorze.
Uwaga: Do sosu można dodać nieco koncentratu pomidorowego, ale wówczas niebywale wykwintny smak potrawy ulegnie zmianie.
Podajemy do młodych ziemniaków, posypanych obficie koperkiem, lub do ryżu ugotowanego na sypko.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kraków: Zakończono budowę nagrobków na zbiorowych mogiłach dzieci nienarodzonych

2025-12-22 10:24

[ TEMATY ]

dzieci nienarodzone

Fot.: Karolina Krawczyk/pro-life.pl

Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia Człowieka zakończyło realizację projektu budowy nagrobków na 21 zbiorowych mogiłach dzieci nienarodzonych na Cmentarzu Podgórki Tynieckie oraz Cmentarzu Prądnik Czerwony w Krakowie. Mogiły te przeznaczone są dla dzieci martwo urodzonych w krakowskich szpitalach, których rodzice zrezygnowali z organizacji pogrzebu indywidualnego. W takich przypadkach pochówki realizowane są systematycznie przez gminę Kraków.

Jak informuje stowarzyszenie, zakres podjętych działań objął nie tylko osadzenie nagrobków, ale również zobowiązanie do długofalowej opieki nad miejscami pochówku. Prezes organizacji Wojciech Zięba podkreśla, że stowarzyszenie wzięło na siebie odpowiedzialność zarówno za bieżącą pieczę nad grobami, jak i za przyszłe koszty przedłużania dzierżawy miejsc pochówku.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Dzieciątka Jezus

[ TEMATY ]

modlitwa

nowenna

Dzieciątko Jezus

Karol Porwich/Niedziela

Nowenna odmawiana przed Świętami, może pomóc nam lepiej przygotować się na ten wyjątkowy czas Bożego Narodzenia. Niech tegoroczne świętowanie będzie wypełnione Bożą Miłością. Nowennę do Dzieciątka Jezus odmawiamy przed uroczystością (16-24 grudnia) lub w okresie Bożego Narodzenia.

Przyjdź, Panie Jezu
CZYTAJ DALEJ

Wspólne świętowanie narodzin Jezusa na Jasnej Górze

2025-12-22 18:49

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Boże Narodzenie

Monika Książek

Paulini zapraszają, aby ten czas miłości jakim jest Boże Narodzenie przeżyć u Królowej Polski na Jasnej Górze, by później tą radością z Narodzenia Bożej Dzieciny dzielić się z innymi. W jasnogórskim sanktuarium Pasterka odprawiona zostanie tradycyjnie o północy. Przewodniczyć jej będzie przełożony generalny Zakonu Paulinów, o. Arnold Chrapkowski. Natomiast Sumę w Boże Narodzenie, o godz. 11.00 w Bazylice celebrować będzie abp. Wacław Depo, metropolita częstochowski.

O. Michał Bortnik, rzecznik prasowy Jasnej Góry podkreślił, że Boże Narodzenie to czas dawania, ale i dzielenia się miłością i tym, co mamy najlepsze. To czas, gdy składamy sobie życzenia nie tylko te dotyczące nas samych, ale życzymy ludziom na całym świecie przede wszystkim pokoju. Paulin zwrócił uwagę, że najważniejsze prezenty nie znajdują się pod choinką w pudełku, ale najważniejsze w Boże Narodzenie to być dla innych, także tych, których nie znamy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję