Reklama

Z naszej kuchni

Sałatki i surówki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wczesne lato to pora, gdy pojawiają się dorodne jarzyny z gruntu, to wielkie dobrodziejstwo należy w pełni wykorzystać - najlepiej w postaci surówek czy sałatek. Takie danie to nie tylko uczta dla podniebienia, to także szczupła sylwetka, zdrowie i uroda.

Sałatka z ogródka - przepis na 2 porcje

10 rzodkiewek, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 plasterek żółtego, pikantnego sera (ok. 10 dag), 2 młode kalarepki, 2 łyżki siekanego koperku, 1 łyżka siekanej rzeżuchy, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu, sól i pieprz do smaku, liście sałaty - zielenina i rzodkiewki do przybrania.

Rzodkiewki wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami rozdrabniamy, podobnie - wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami - rozdrabniamy kalarepki. Ser i jajka kroimy w drobną kostkę. Całość zasypujemy zieleniną, składniki delikatnie łączymy, zalewamy majonezem z lekko spienionym kefirem, doprawionym solą i pieprzem (przyprawy stosujemy w minimalnej ilości, by nie przytłumiły delikatnego smaku sałatki!). Porcje rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy zieleniną i różyczkami z rzodkiewek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z ziołami - przepis na 4 porcje

4 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem, 1 łyżka posiekanej rzeżuchy, 2 łyżki posiekanych młodych liści pokrzywy.
Sos: 3 łyżki majonezu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, szczypta cukru do smaku.
Do przybrania: 1 dorodny pomidor i zielenina.
Składniki sałatki kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy. Składniki sosu łączymy i doprawiamy delikatnie do smaku, sosem zalewamy surówkę i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 min - nie dłużej! Przed podaniem rozkładamy porcje do pucharków, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora.

Surówka z zielonej sałaty - przepis na 4 porcje

1 duża główka sałaty, 2 dorodne pomidory, 1 pęczek młodych cebulek (bez szczypiorku), 2 średniej wielkości świeże ogórki, 1 łyżka siekanego koperku.
Sos: 1 szklanka jogurtu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny lub winnego octu, sól, cukier, pieprz do smaku.
Wymyte, wysuszone liście sałaty dzielimy na mniejsze części i wykładamy spód salaterki. Obrane ze skórki ogórki kroimy w plasterki, cebulki w cienkie krążki, obrane ze skórki pomidory w cząstki. Składniki surówki układamy na liściach sałaty, zalewamy spienionym sosem i posypujemy obficie koperkiem. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.
Rada: kto lubi, może dodać do surówki kilka pokrojonych oliwek lub drobno posiekany, duży ząbek czosnku.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święto Młodzieży w Kazachstanie

2024-10-23 21:29

Justyna Kukło-Ryszkiewicz

Matka Wielkiego Stepu w Oziornym

Matka Wielkiego Stepu w Oziornym

W tygodniu misyjnym zapraszamy do zapoznania się ze świadectwem z wyjazdu misyjnego wolontariuszki Zespołu Pomocy Kościołowi na Wschodzie. Maria Andrieeva dzieli się swoimi przeżyciami z Kazachstanu gdzie uczestniczyła w 25. Święcie Młodzieży w Oziornoje dla młodzieży z Azji Środkowej.

Jak podkreśla misjonarka spotkanie odbywa się co roku i jest to dość istotne z kilku powodów. Po pierwsze podczas tego wydarzenia widać liczebność katolików. Bardzo często wspólnoty wiernych, które przyjeżdżają są małe. Kiedy podczas „Prazdnika” widzi się około 200 młodych ludzi modlących się razem, opowiadających o swoich radościach i zmartwieniach z wchodzenia w dorosłe życie. Dużo łatwiej jest poczuć moc grupy.
CZYTAJ DALEJ

W Wiedniu uczczono św. Jana Pawła II

2024-10-23 10:12

[ TEMATY ]

Wiedeń

św. Jan Paweł II

Joanna Łukaszuk-Ritter

Uroczystości w katedrze z biskupem Schwarzem. W liturgiczne wspomnienie św. Jana Pawła II, 22 października, w całym świecie oprawiane są liczne nabożeństwa. Data ta upamiętnia rozpoczęcie pontyfikatu papieża Polaka w 1978 r., kiedy to w jego homilii padły niezapomniane słowa „Nie lękajcie się, otwórzcie, otwórzcie na oścież drzwi Chrystusowi!”. Słowa, które do dziś nie straciły nic na aktualności.

Również w wiedeńskiej katedrze św. Szczepana uczczono w tym dniu św. Jana Pawła II uroczystym nabożeństwem z udziałem biskupa diecezjalnego Diecezji Sankt Pölten Aloisa Schwarza, przypominając przypadającą w tym roku dziesiątej rocznicy jego kanonizacji.
CZYTAJ DALEJ

Watykan/Czy osoby świeckie będą wybierać biskupów?

2024-10-23 19:02

[ TEMATY ]

synod

Vatican Media

Postulat większego zaangażowania świeckich w nominacje biskupów był jednym z tematów dyskusji podczas synodu biskupów w Watykanie - poinformowano na briefingu po środowych obradach. Synod biskupów na temat synodalności Kościoła, a więc jego wspólnotowości zakończy się w niedzielę.

Prefekt Dykasterii ds. Biskupów kardynał Robert Francis Prevost wyjaśnił, że dyskutowano o możliwości poszerzenia konsultacji dotyczących nominacji ordynariuszy nie tylko między ustępującymi biskupami, księżmi, zakonnikami, ale także ze świeckimi po to, by "wskazać tych, którzy będą w stanie jak najlepiej służyć w danej diecezji". Zaznaczył zarazem, że taka praktyka już jest, a obecnie chodzi o możliwość większego zaangażowania świeckich w wybór biskupa.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję