Święta nietypowe
28.10 – Dzień Odpoczynku dla Zszarganych Nerwów
Czytaj: zatrzymaj się, dostrzeż swój stres i zrelaksuj się. To wręcz obowiązek w naszej zabieganej codzienności, w której tak wielu z nas cierpi na niemal chroniczne napięcie. Warto więc wprowadzić regularną aktywność fizyczną dostosowaną do swoich możliwości, stosować zdrową dietę, spać odpowiednio długo, a w razie konieczności wykorzystać techniki relaksacyjne, jak choćby praca z oddechem. I oczywiście mieć wsparcie bliskich.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
30.10 – Dzień Spódnicy
Choć dziś to domena kobiet (poza szkockimi kiltami), to w starożytnych Egipcie, Grecji czy Rzymie nosili je wszyscy – niezależnie od płci. Zmieniały się przez wieki – od prehistorycznych opasek, przez średniowieczne aksamitne, bogato zdobione fiszbiny, aż po krynoliny i współczesną modę. Ukrywały kobiece nogi przez 600 lat, często informowały o statusie. Największym zmianom spódnica uległa w XX wieku – kobiety nosiły je od długich po mini, od szerokich po dopasowane. Dziś jest dostosowana do potrzeb i gustu każdej z pań.
31 października. Dzień Oszczędzania
Czy i jak w obliczu niepewnej sytuacji geopolitycznej zmieniamy swoje nawyki finansowe?
Reklama
Światło na ten temat może rzucić raport zatytułowany Portret Finansowy Polaków 2025, z którego wynika, że 80% Polaków posiada oszczędności, z czego jedna trzecia ma ich wystarczająco dużo, by pozwoliły im przeżyć przez 5 miesięcy. Większość oszczędzanych środków znajduje się na kontach oszczędnościowych i lokatach bankowych.
Według danych zawartych w raporcie, skupiamy się na ograniczaniu wydatków, korzystaniu z promocji i planowaniu budżetu domowego. Konkretnie: 60% z nas oszczędza na podstawowych produktach, a 40% kupuje wyłącznie najtańsze produkty lub te w promocji. Robiąc zakupy, coraz częściej porównujemy ceny i oferty, korzystamy z programów lojalnościowych. Jedna czwarta z nas ogranicza wydatki na produkty niekonieczne.
Zmniejszamy wydatki na elektronikę i rozrywki, a oszczędzamy na konkretne cele. Wśród tych dalekosiężnych są zabezpieczenie przyszłości i emerytury, a wśród tych w bliższej perspektywie – zakup nieruchomości, remonty, meble czy podróże.
Warto wiedzieć, że w 2024 r. zgromadziliśmy rekordowo wysokie oszczędności – ich wartość osiągnęła prawie 1,9 bln zł. Przy tegorocznej inflacji i wzroście kosztów utrzymania na pewno nie powielimy tego rekordu. Wielu z nas dochody przeznacza na bieżące potrzeby.
Ciekawostka
Największa zagadka Syberii
Reklama
Por-Bażyn to forteca obejmująca niemal całą powierzchnię wyspy na jeziorze Tierie-Chol w Rosji, niedaleko granicy z Mongolią. Mury zewnętrzne osiągają 10 m wysokości, a wewnętrzne do 1,5 m. Archeolodzy badający budowlę doszli do wniosku, że był to klasztor manichejski. Wykorzystując współczesne techniki datowania, stwierdzili, że zbudowano go ok. 777 r. Zbrojne powstanie, które w 779 r. wybuchło, zatrzymało manicheizm. Twierdza Por-Bażyn została opuszczona.
Niesamowita budowla
Kurhan Newgrange w Irlandii ma 85 m średnicy i 12 m wysokości, a do jego budowy użyto ok. 200 tys. t kamienia. Ściany kurhanu tworzy 97 kamieni o średniej wysokości 150 cm, a sklepienie ułożono warstwowo z kamiennych płyt bez użycia zaprawy. Nad wejściem znajduje się otwór, przez który podczas przesilenia zimowego w dniach 19-23 grudnia ok. 9 rano wiązka promieni słonecznych przenika do wnętrza, biegnie wzdłuż korytarza i wpada do komory, rozświetlając ją na ok. 15-17 min. Warto wiedzieć, że komora i prowadzący do niej korytarz mierzą 24 m. Jak tego dokonano, skoro ten największy na świecie kurhan korytarzowy (datowany na 3200 lat przed Chr.) jest starszy od piramidy Cheopsa czy Stonehenge?
Czy wiesz, że...
...zmysły wymagają treningu?
Reklama
Postrzeganie smaku i zapachu jest uwarunkowane głównie genetycznie. Wpływ na naszą wrażliwość mają także wiek oraz choroby przewlekłe, np. cukrzyca typu 1. Dla przykładu: komórki odpowiedzialne za odczuwanie smaków, zlokalizowane na języku, z wiekiem odtwarzają się w coraz mniejszej liczbie, co tłumaczy, dlaczego osoby starsze często używają więcej soli czy cukru. To jednak nie wszystko: bardzo ważne są także przyzwyczajenia i sposób odżywiania, które mogą osłabiać percepcję smaków. Na przykład niska podaż białka w diecie oraz niedobory witamin A, E, B, miedzi oraz cynku mogą powodować utratę węchu. Naukowcy zachęcają do treningu, który może pomóc utrzymać wrażliwość zmysłów na wysokim poziomie. Taki trening może obejmować np. spożywanie potraw z większą uważnością i bez pośpiechu – tak, by skupić się na poszczególnych smakach. Warto też porównywać ze sobą różne gatunki czekolad, jabłek czy pomidorów. Chociaż może się to wydawać nieco zabawne, już samo wąchanie przypraw czy owoców pogłębia nasze kompetencje zapachowe: uczy nasz mózg, że ich rozpoznawanie jest dla nas ważne.
Myśl na tydzień
Do bardzo ważnych spraw w rodzinie należy wspólne spożywanie posiłków, wspólne przebywanie wszystkich razem.
Phil Bosmans
Pamiętaj o życzeniach!
26.10 – Albin, Łucjan, Bernard
27.10 – Iwona, Wincenty, Sabina
28.10 – Szymon, Tadeusz, Alfred
29.10 – Felicjan, Euzebia, Wioletta
30.10 – Edmund, Przemysław, Julian
31.10 – Urban, Augusta, Krzysztof
1.11 – Seweryn, Marceli, Maria
Wydarzyło się
• 26.10.1945 – Krajowa Rada Narodowa, wydała dekret „o własności i użytkowaniu gruntów na obszarze m. st. Warszawy”, mówiący o przejściu wszystkich gruntów w granicach przedwojennej Warszawy na własność gminy miasta stołecznego – tzw. dekret Bieruta.
• 27.10.1430 – zmarł Witold, wielki książę litewski.
• 28.10.1965 – podczas II Soboru Watykańskiego ogłoszono deklarację Nostra aetate o stosunku Kościoła katolickiego do religii niechrześcijańskich.
• 29.10.1888 – w Konstantynopolu 9 państw europejskich podpisało konwencję gwarantującą swobodę korzystania z Kanału Sueskiego.
• 29.10.1944 – dywizja gen. Stanisława Maczka wyzwoliła holenderską Bredę.
• 30.10.1895 – urodziła się pisarka Maria Kuncewiczowa, autorka powieści Cudzoziemka.
• 31.10.1985 – w fabryce w Świdniku wyprodukowano ostatni motocykl WSK.
• 1.11.1705 – król August II Mocny ustanowił Order Orła Białego, najwyższe polskie odznaczenie państwowe.•
