Reklama

W wolnej chwili

życie ze smakiem

Pomysły na naleśniki

Ciasto naleśnikowe to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych ciast. Można z niego przygotować najróżniejsze dania. Jest idealne na obiad i jesienną kolację.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto naleśnikowe

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie:
1. Do wysokiej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli.
2. Miksuj do momentu połączenia się składników. Ciasto odstaw na 10 min.
3. Do smażenia naleśników sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powierzchnią. Jeśli korzystasz ze zwykłej, możesz dać odrobinę tłuszczu.
4. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalej niecałą chochelkę ciasta, szybko podnieś patelnię i równomiernie rozlej ciasto po jej powierzchni.
5. Smaż naleśniki z obu stron na rumiany kolor – najlepiej przewraca się je na drugą stronę za pomocą dłuższej łopatki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekane z grzybami

Składniki:
75 dag grzybów (kurki, gąski, pieczarki)
1 duża cebula
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
2 jajka
2 łyżki startego sera żółtego
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Grzyby oczyść, umyj, drobno pokrój i wrzuć na wrzącą wodę, zagotuj i odcedź.
2. Drobno posiekaną cebulę uduś z dodatkiem oliwy, a gdy zacznie się rumienić, dodaj grzyby i duś je do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Tak przygotowane grzyby dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z surowymi jajkami i startym serem.
4. Naczynie żaroodporne o średnicy takiej jak średnica naleśnika wysmaruj masłem.
5. Układaj w nim kolejno naleśniki i smaruj każdą warstwę grzybowym nadzieniem (ostatnią warstwą musi być naleśnik).
6. Wstaw naleśniki do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj ok. 20 min.
7. Podawaj posypane natką pietruszki z sosem śmietanowym i surówkami.

Śledzie w cieście naleśnikowym

Składniki:
1 kg filetów śledziowych typu matias
3 jajka
5 łyżek mąki
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek keczupu
3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki oleju
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Dodatkowo:
3 cebule
3 ogórki konserwowe

Wykonanie:
1. Śledzie zalej wodą i mocz przez 20 min. Osusz na ręczniku papierowym i pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
2. Mąkę połącz z jajkami i zrób gęste ciasto naleśnikowe (nie dodawaj soli).
3. Śledzie maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu. (Będą bardzo słone, ale niech cię to nie przeraża. Zalewa sprawi, że słoność zniknie).
4. Z podanych wyżej składników stwórz zalewę i zagotuj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Cebule pokrój w krążki, ogórki – w talarki.
6. W wysokim naczyniu układaj warstwami: śledzie, cebulę, ogórki. Zalej wszystko zalewą.
7. Podawaj po kilku godzinach.

Z mięsem z rosołu

Składniki:
niewielka cebula
zmielone mięso z rosołu
ugotowana marchewka
jajko
łyżka bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie
olej i masło do smażenia

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
2. Zmielone mięso dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodaj kilka łyżek rosołu.
3. Gotowy farsz wyłóż na naleśniki, zawiń.
4. Podsmażaj na niewielkiej ilości masła na złoty kolor (sprawdź, czy farsz jest gorący).

Po meksykańsku

Składniki:
1 cebula
1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
passata pomidorowa
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
olej do smażenia
masło
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
natka pietruszki
Dodatkowo:
15-20 dag żółtego sera

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
2. Mięso wymieszaj z przyprawami, dodaj do cebuli i podduś (mieszaj od czasu do czasu, żeby nie powstały grudy).
3. Dodaj passatę pomidorową i duś do miękkości mięsa.
4. Dodaj odcedzone kukurydzę i fasolę. Gotuj przez chwilę. Odparuj nadmiar wody, żeby sos był gęsty.
5. Wykładaj sos na naleśniki, zawijaj je w rulony i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
6. Posyp naleśniki startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 min.
7. Podawaj udekorowane listkami pietruszki.
Rada: Jeśli nie lubisz naleśników zapiekanych, możesz podawać je złożone w trójkąty, polane sosem z kleksem śmietany i posypane listkami pietruszki.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Częstochowska polewka z maślanki z ziemniakami

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

1 l maślanki
CZYTAJ DALEJ

Wygodne buty dla aktywnych wiernych

2025-10-20 10:13

[ TEMATY ]

pielgrzymka

wygodne buty

dla aktywnych wiernych

Materiał sponsora

Dobranie odpowiedniego obuwia ma wpływ na komfort pielgrzymowania

Dobranie odpowiedniego obuwia ma wpływ na komfort pielgrzymowania

Pielgrzymka to wyjątkowy czas duchowej refleksji, ale również ogromne wyzwanie dla naszego ciała, a zwłaszcza dla stóp. Pokonywanie dziesiątków kilometrów dziennie wymaga odpowiedniego przygotowania, w którym wybór właściwego obuwia odgrywa pierwszoplanową rolę. Komfortowe buty pozwalają w pełni skupić się na modlitwie i przeżywaniu drogi, zamiast na bólu i zmęczeniu. Dlatego inwestycja w dobrą parę jest fundamentem udanego pielgrzymowania i pozwala czerpać radość z każdego przebytego kilometra.

Idealne obuwie na długie wędrówki musi być przede wszystkim niezawodnym wsparciem dla stóp, zapewniając im stabilizację na każdym kroku. Niezwykle istotna jest odpowiednia amortyzacja, która skutecznie pochłania wstrząsy powstające podczas chodzenia po zróżnicowanym terenie. Warto zwrócić uwagę na materiały, z których wykonano buty – przewiewne tkaniny lub naturalna skóra zapobiegają przegrzewaniu się stóp i powstawaniu bolesnych odparzeń. Podeszwa powinna być elastyczna, ale jednocześnie wystarczająco gruba, aby chronić przed nierównościami podłoża. Solidne i dobrze dopasowane wygodne buty męskie to gwarancja, że całą swoją energię będziesz mógł poświęcić na duchowe aspekty podróży. Pamiętaj, aby rozchodzić nowe obuwie przed wyruszeniem w wielodniową trasę, co pozwoli na idealne dopasowanie.
CZYTAJ DALEJ

Bp Czaja: potrzebujemy wspólnot modlących się za duchowieństwo

2025-10-20 19:59

[ TEMATY ]

bp Andrzej Czaja

kapłani

powołania

Karol Porwich/Niedziela

„Dziękuję za 10 lat ufnej, wytrwałej i cierpliwej modlitwy o powołania i za kapłanów. Dalej trwajcie w jedności w tej modlitwie” - mówił biskup opolski Andrzej Czaja podczas Mszy św. dziękczynnej za 10 lat Diecezjalnego Dzieła Modlitwy w intencji Kapłanów „Oremus”, która miała miejsce w niedzielę, 19 października, w kościele pw. św. Aleksego w Opolu.

W homilii biskup opolski nawiązał do słów Jezusa z Ewangelii (Łk 18, 1-8), zachęcając wiernych do wytrwałej modlitwy. „Jezus opowiada swoim uczniom przypowieść po to, by nas zmotywować - dzisiejszych uczniów - do tego, by zawsze modlić się i nie ustawać” - podkreślił.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję