Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Czas na jagody

Niezapomniany smak jagód kojarzy się z latem i wakacjami. Warto pokusić się o przygotowanie jagodowych smakołyków z wykorzystaniem świeżych owoców.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto z kruszonką

SKŁADNIKI :
* 5 jajek
* 1/2 szklanki cukru
* 1 małe masło roślinne
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 kg jagód
* 1 łyżeczka kisielu w proszku
* 2 płaskie łyżki kaszy manny lub bułki tartej
Kruszonka:
* 3 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
* 5 dag masła

Wykonanie:
1. Z trzech jajek oddziel żółtka od białek.
2. Do żółtek dodaj jeszcze dwa całe jajka, cukier i wszystko zmiksuj na puszystą masę.
3. Nie przestając miksować, dodawaj po łyżce masła roślinnego.
4. Następnie dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
5. Jagody przebierz i umyj na sicie, zostaw do osączenia.
6. Pozostałe białka ubij na pianę z łyżeczką kisielu.
7. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
8. Foremkę (30 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasto, równomiernie posyp kaszą manną lub bułką tartą, wyłóż jagody, na nich rozsmaruj pianę z białek i posyp kruszonką.
9. Ciasto piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kruche babeczki z owocami

SKŁADNIKI :
* 2 szklanki mąki krupczatki
* 15-20 dag masła
* 3 żółtka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* szczypta soli
* 1/2 kg jagód (poziomek, malin)
* 1/3 szklanki cukru pudru do posypania lub bita śmietana.

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, żółtka, cukier i szczyptę soli.
2. Zarób ciasto nożem, a następnie zagnieć ręką, zawiń w folię i wstaw na 30 min do lodówki.
3. Schłodzone ciasto podziel na kawałki, z każdego kawałka uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm i wycinaj plasterki.
4. Każdym plasterkiem ciasta wyłóż foremkę i przyklej go do niej palcami.
5. Foremki ułóż na blasze i piecz w gorącym piekarniku (ok. 200°C) przez 15 min, aby się zrumieniły.
6. Po upieczeniu ustaw foremki na stolnicy dnem do góry, a gdy przestygną, lekko uderzając trzonkiem noża w dno foremek, wyjmij babeczki. Nie ruszaj ich, aż ostygną.
7. Przed podaniem napełnij babeczki świeżymi jagodami, posyp cukrem lub ozdób kleksem bitej śmietany.

Jagodzianki

SKŁADNIKI :
* 5 dag drożdży
* 1 szklanka mleka
* 3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 3 jaja
* 1 torebka cukru wanilinowego
* 1/2 kostki margaryny
* sól
* 1/2 kg jagód
* 1 białko do smarowania
* cukier puder do posypania.

Wykonanie:
1. Drożdże rozprowadź niewielką ilością ciepłego mleka, dodaj 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym.
3. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięte drożdże i ubite jajka, wlej resztę ciepłego mleka i wyrabiaj ciasto ręką lub mikserem.
4. Pod koniec dodaj rozpuszczony ciepły tłuszcz i szczyptę soli. Jeszcze chwilę wyrabiaj, po czym przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
5. Jagody przebierz, dokładnie umyj na sicie i zostaw do osączenia.
6. Ciasto rozwałkuj, podziel na mniej więcej 40 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na grubość 1/2 cm, nadziewaj jagodami, dodając odrobinę cukru (nie mieszaj wcześniej jagód z cukrem, bo puszczą sok), i formuj bułeczki. Brzegi ciasta dokładnie zaciskaj.
7. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i odstaw do wyrośnięcia.
8. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym białkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C na złoty kolor.
9. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Pierogi z jagodami

SKŁADNIKI:
* 1/2 kg mąki
* 1 jajko
* ok. 5 dag masła
* szczypta soli
* 1 szklanka ciepłej wody
* 1/2 kg jagód
* 3 łyżki cukru
* śmietanka lub jogurt do polania.

Wykonanie:
1. Do miski przesiej mąkę. Wbij jajko, wlej roztopione masło, dodaj szczyptę soli i wlej ciepłą wodę.
2. Składniki wymieszaj i połącz w jednolite ciasto. Wyrabiaj, aż będzie gładkie.
3. Jagody umyj pod bieżącą wodą, usuń ewentualne liście i osącz na sicie.
4. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj farsz jagodowy, posyp cukrem, składaj na pół i zlepiaj boki.
5. Pierogi układaj obok siebie na desce oprószonej mąką.
6. Gotuj pierogi w garnku z osoloną wodą, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Wyławiaj i układaj na talerzu do osączenia.
8. Podawaj polane śmietanką lub jogurtem wymieszanym z cukrem.

2025-06-24 13:12

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo Andrzeja Mastalerza: Kościelny ślub po 17 latach. Dlaczego?

[ TEMATY ]

świadectwo

świadectwa

Bliżej Życia z wiarą

Bliżej Życia z wiarą /Archiwum Andrzeja Mastelarza

W codzienności staramy się patrzeć na tę drugą osobę nową miłością – wyznaje Andrzej Mastalerz, który miłość małżeńską w kościele ślubował po wielu latach trwania w związku cywilnym.

Kościelny ślub po 17 latach. Dlaczego? W którymś momencie trzeba podjąć konkretną decyzję. Dobrą decyzję, bardziej poważną i zobowiązującą. I chociaż oboje deklarowaliśmy, że jesteśmy osobami wierzącymi, to równocześnie obojgu nam w pewnym sensie brakowało odwagi, aby taką decyzję podjąć. Przyszedł moment, że wiedzieliśmy, iż chcemy zawrzeć sakramentalny związek małżeński. Trwało to dość długo, ale lepiej później niż wcale.
CZYTAJ DALEJ

Dar Leona XIV dla Episkopatu Kanady - 62 artefakty z Muzeów Watykańskich

2025-11-15 11:38

[ TEMATY ]

dar

Kanada

Muzea Watykańskie

Leon XIV

Vatican News

Papież przyjął na audiencji przedstawicieli episkopatu Kanady. Po zakończeniu spotkania wydano komunikat na temat przekazania 62 artefaktów z kolekcji etnograficznych Muzeów Watykańskich. Leon XIV pragnął, aby ten dar był konkretnym znakiem dialogu, szacunku i braterstwa – czytamy w oświadczeniu.

Oto treść wspólnego oświadczenie Stolicy Apostolskiej i Konferencji Episkopatu Kanady:
CZYTAJ DALEJ

Za nami konferencja o trzecim biskupie częstochowskim

2025-11-15 14:04

[ TEMATY ]

Częstochowa

konferencja

bp Stefan Bareła

IWST

Maciej Orman/Niedziela

„Działalność bp. Stefana Bareły w latach 1964-1984” – to temat konferencji naukowej zorganizowanej z okazji 100-lecia (archi)diecezji częstochowskiej, która odbyła się 15 listopada w Instytucie Wyższych Studiów Teologicznych w Częstochowie. Była to kolejna konferencja z cyklu „Biskupi częstochowscy w Polsce «ludowej»”.

Doktor hab. prof. UK Jarosław Durka (Uniwersytet Kaliski) omówił relacje państwo-Kościół w latach 1964-1984. Doktor hab. prof. UKSW Rafał Łatka (Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie) opisał aktywność bp. Stefana Bareły na forum Konferencji Episkopatu Polski. Ksiądz dr Jacek Kapuściński (Archiwum Archidiecezji Częstochowskiej w Częstochowie) przedstawił referat nt. „Śladami bp. Teodora Kubiny. Udział bp. Stefana Bareły w Kongresie Eucharystycznym w Filadelfii”. Ksiądz dr hab. Marian Duda (Instytut Wyższych Studiów Teologicznych w Częstochowie) zrelacjonował, jak wyglądało duszpasterstwo stanowo-zawodowe w okresie rządów bp. Stefana Bareły. Ksiądz dr hab. prof. UKSW Dominik Zamiatała wygłosił referat nt. „Biskup Stefan Bareła wobec zakonów i zgromadzeń zakonnych na terenie diecezji częstochowskiej”. Ksiądz dr Paweł Kostrzewski (Archiwum Kurii Metropolitalnej w Częstochowie) omówił postawę bp. Bareły wobec opozycji politycznej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję