Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Truskawkowa pokusa

Sezon truskawkowy w pełni. Ucieszmy się tym wyjątkowo aromatycznym owocem i zróbmy pyszne ciasta i desery.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Truskawkowiec na biszkoptach

SKŁADNIKI :
* 50 dag truskawek
* 3 łyżki cukru
* 50 dag twarożku sernikowego
* 1 galaretka truskawkowa
* 1 łyżka żelatyny
* 30 biszkoptów podłużnych

Wykonanie:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Garść owoców pokrój w ćwiartki i odłóż do dekoracji.
2. Resztę truskawek zmiksuj z cukrem na mus. Dodaj twarożek i zmiksuj.
3. W 200 ml wrzątku rozpuścić galaretkę truskawkową i żelatynę. Gdy galaretka będzie już letnia, wlej ją do masy truskawkowo-serowej i zmiksuj.
4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, biszkopty ułóż pionowo wokół brzegów i na dnie tortownicy.
5. Powoli wylej trochę masy, tak aby lekko przykryć biszkopty. Wstaw do lodówki, aby zastygła (zabieg ten ma na celu zapobiec wypłynięciu biszkoptów na wierzch).
6. Następnie wylej resztę masy i posyp ją odłożonymi truskawkami. Wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tarteletki

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 15 dag cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 1 jajko
* 1/2 kostki masła
* 1 budyń waniliowy
* 400 ml mleka
* 50 dag truskawek
* 100 ml śmietany kremówki
* 1 galaretka truskawkowa
* mięta do dekoracji

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z połową cukru, cukrem wanilinowym, jajkiem i pokrojonym w kosteczkę masłem. Wyrób ręcznie gładkie ciasto, zawiń je w folię i na mniej więcej 30 min włóż do lodówki.
2. Nasmaruj tłuszczem 8 foremek do tartaletek.
3. Ciasto rozwałkuj i wytnij 8 krążków o średnicy 12 cm, wylep foremki.
4. Piecz 15-20 min w temp. 200oC. Jeszcze gorące wyjmij z foremek i zostaw do przestudzenia.
5. Budyń i 5 dag cukru rozrób w 1/2 kubka mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej rozrobiony budyń i mieszaj do zgęstnienia. Zostaw do wystygnięcia.
6. Truskawki pokrój na połówki. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z budyniem.
7. Galaretkę i resztę cukru rozpuść w szklance wrzącej wody. Ostudź.
8. Tartaletki napełnij kremem, obłóż truskawkami, polej tężejącą galaretką.

Rolada bezowo-truskawkowa

SKŁADNIKI :
* 6 białek
* szczypta soli
* 1,5 szklanki drobnego cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka octu
Masa:
* 20 ml śmietany kremówki
* 1 łyżka cukru pudru
* 25 dag serka mascarpone
* 30-40 dag truskawek

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzej do 180oC. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2. Białka ubij ze szczyptą soli i ciągle ubijając, powoli dosypuj cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu – nie przestając ubijać.
3. Masę przełóż na przygotowaną blachę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz do 30 min. Beza powinna się zrumienić.
4. Na blacie rozłóż czysty arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej wielkości blachy. Wyłóż na niego gorącą bezę do góry dnem wraz z papierem (tak, aby rumiana część znalazła się na nowym papierze, a na górze została beza z przyczepionym papierem, na którym się piekła). Delikatnie zerwij górny papier i odstaw bezę do ostudzenia.
5. W tym czasie ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Ubijając, dodawaj po łyżeczce mascarpone. Zmiksuj 1/3 truskawek i wymieszaj z kremem.
6. Krem rozsmaruj na bezie, posyp pozostałymi owocami.
7. Z pomocą papieru, na którym leży beza, zwiń ją ciasno w roladę.
8. Zawiniętą w papier włóż do lodówki i schłódź. Przed podaniem odwiń z papieru i udekoruj.

Pianka z truskawkami

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 1/2 szklanki mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 jajka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 cukry wanilinowe
Masa:
* 5 łyżeczek żelatyny
* 2 galaretki truskawkowe
* 40 dag truskawek
* 50 dag twarogu na sernik
* skórka i sok z cytryny
* 250 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
1. Mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z połową cukru i 1 cukrem wanilinowym.
3. Do piany dodaj żółtka, mąki z proszkiem, wymieszaj.
4. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 15 min w 200oC. Wystudź.
5. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku. W osobnym naczyniu rozpuść galaretki wg przepisu na opakowaniu. Zostaw do stężenia.
6. Truskawki umyj, usuń szypułki.
7. Twaróg utrzyj z sokiem i skórką z cytryny. Dosyp resztę cukru i cukier wanilinowy.
8. Śmietanę ubij, wymieszaj z masą serową i tężejącą żelatyną.
9. Na biszkopt wyłóż truskawki. Wylej masę serową. Schłódź w lodówce.
10. Na wierzch wylej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

2025-05-27 14:43

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kiedy troska o dusze staje się samowolą [Felieton]

2025-09-13 23:34

Karol Porwich/Niedziela

W piątkowe popołudnie opublikowany został list otwarty do abp. Józefa Kupnego autorstwa ks. Karla Stehlina FSSPX, przełożonego polskiego dystryktu. List, w którym możemy odnaleźć słowa stanowiące wyraz troski o „misję ratowania dusz” i niepodważalnej wierności tradycji. Zauważyć też można, że działanie Bractwa to nic innego jak heroizm wobec „upadającego Kościoła”. Kapłani Bractwa chcą chronić wiernych przed „zepsutymi rytami” po Soborze Watykańskim II. Brzmi heroicznie, dramatycznie wręcz. Tylko że… wierność w Kościele katolickim obejmuje nie tylko gorliwość o liturgię i nauczanie, ale również pełne posłuszeństwo papieżowi i biskupom.

W Liście padają słowa, że “Stolica Apostolska wydała wiele zarządzeń, które potwierdzają słuszność naszej misji od samego początku.” Podkreślony jest fakt, że papież Franciszek w liście apostolskim “Misericordia et misera” udzielił kapłanom Bractwa jurysdykcji do ważnego słuchania spowiedzi i rozgrzeszania. Jednak wkrada się w to pewna wybiórczość. Bo przecież w 12 punkcie czytamy: „Dla duszpasterskiego dobra wiernych, kierowanych wolą wyjścia naprzeciw ich potrzebom i zapewnienia im pewności co do możliwości otrzymania rozgrzeszenia, postanawiam z własnej decyzji udzielić wszystkim kapłanom Bractwa Św. Piusa X upoważnienia do ważnego i godziwego udzielania sakramentu pojednania.” Kluczowe są tutaj dwa elementy. Pierwszy to: dla duszpasterskiego dobra wiernych” – Papież Franciszek nie mówi, że czyni to jako „uznanie misji” Bractwa, lecz ze względu na dobro duchowe wiernych, którzy korzystają z ich posługi. Chodzi o to, by nie mieli wątpliwości co do ważności i godziwości sakramentu spowiedzi. Drugi: „udzielam upoważnienia” – papież nie stwierdza, że Bractwo ma je z mocy prawa czy własnej misji. Przeciwnie – uznaje, że takiego upoważnienia nie mieli i dlatego nadaje je swoją decyzją.To rozróżnienie jest istotne: papież działa z troski o wiernych, a nie jako potwierdzenie „kanonicznej misji” Bractwa. Właśnie dlatego Benedykt XVI pisał wcześniej, że „dopóki Bractwo nie ma statusu kanonicznego, jego duchowni nie pełnią żadnej posługi w sposób legalny”. Franciszek nie zmienił tego faktu, lecz zrobił wyjątek dla sakramentów: Pokuty i Pojednania oraz Małżeństwa, aby wierni nie żyli w niepewności co do sakramentów. Innymi słowy – to akt miłosierdzia wobec wiernych, a nie potwierdzenie misji Bractwa.
CZYTAJ DALEJ

Kardynał Biffi i realistyczne podejście do imigracji

2025-09-16 10:43

[ TEMATY ]

imigranci

Adobe.Stock

Dziesięć lat temu, 11 lipca 2015 roku, zmarł kard. Giacomo Biffi, jedna z najwybitniejszych postaci Kościoła we Włoszech, która pozostawiła po sobie głęboki i niezatarty ślad. Urodzony w Mediolanie w 1928 r., Biffi był arcybiskupem Bolonii w latach 1984–2003. Wyrafinowany teolog, głęboki myśliciel i otwarty duszpasterz, Biffi łączył w sobie doktrynalną głębię i rozbrajającą ironię. Potrafił łączyć teologię z codziennym życiem i znany był z prowokacyjnych wypowiedzi i bezpośredniego stylu.

Przypomniałem sobie postać kardynała właśnie teraz, gdy w Polsce dyskutuje się na temat masowej i niekontrolowanej imigracji i działalności obywatelskiego Ruchu Obrony Granic. Kard. Biffi zajmował się tym problemem już ponad ćwierć wieku temu, gdy nie miała ona tak masowego charakteru i gdy nie było widać jeszcze jej wszystkich negatywnych i dramatycznych skutków. 12 września 2000 r. wydał notę duszpasterskiej zatytułowaną „Miasto św. Petroniusza w trzecim tysiącleciu” (san Petronio, czyli św. Petroniusz jest patronem Bolonii).
CZYTAJ DALEJ

Kardynał Biffi i realistyczne podejście do imigracji

2025-09-16 10:43

[ TEMATY ]

imigranci

Adobe.Stock

Dziesięć lat temu, 11 lipca 2015 roku, zmarł kard. Giacomo Biffi, jedna z najwybitniejszych postaci Kościoła we Włoszech, która pozostawiła po sobie głęboki i niezatarty ślad. Urodzony w Mediolanie w 1928 r., Biffi był arcybiskupem Bolonii w latach 1984–2003. Wyrafinowany teolog, głęboki myśliciel i otwarty duszpasterz, Biffi łączył w sobie doktrynalną głębię i rozbrajającą ironię. Potrafił łączyć teologię z codziennym życiem i znany był z prowokacyjnych wypowiedzi i bezpośredniego stylu.

Przypomniałem sobie postać kardynała właśnie teraz, gdy w Polsce dyskutuje się na temat masowej i niekontrolowanej imigracji i działalności obywatelskiego Ruchu Obrony Granic. Kard. Biffi zajmował się tym problemem już ponad ćwierć wieku temu, gdy nie miała ona tak masowego charakteru i gdy nie było widać jeszcze jej wszystkich negatywnych i dramatycznych skutków. 12 września 2000 r. wydał notę duszpasterskiej zatytułowaną „Miasto św. Petroniusza w trzecim tysiącleciu” (san Petronio, czyli św. Petroniusz jest patronem Bolonii).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję