Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Naleśniki w roli głównej

Z ciasta naleśnikowego można wyczarować najróżniejsze dania: tradycyjne naleśniki zawijane z farszem, zapiekane w sosie, ale i krokiety czy ślimaczki. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto naleśnikowe

SKŁADNIKI :
* 1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
* 2 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 1 szklanka piwa lub wody gazowanej

Wykonanie:
1. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia, dodaj mleko, jajka, sól i olej i wszystko zmiksuj.
2. Na koniec dodaj piwo lub wodę gazowaną, wymieszaj i odstaw ciasto – powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 2 piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
* 1 średnia papryka
* 1 cebula
* kawałek pora
* 2 ząbki czosnku
* 20 dag startego żółtego sera
* 2 łyżki oleju roślinnego
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, po 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, oregano, tymianku

Reklama

Wykonanie:
1. Piersi oczyść z żyłek i ewentualnych chrząstek i pokrój w kawałki nie większe niż 1-1,5 cm. Obsyp przyprawami i wymieszaj.
2. Mięso wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i przesmażaj ok. 10 min.
3. Kurczaka wyjmij, a sos zostaw na patelni.
4. Warzywa obierz i pokrój w drobną w kostkę, pora pokrój w półplasterki, wrzuć na patelnię z sosem i przesmażaj ok. 10 min.
5. Do przesmażonych warzyw dodaj kurczaka, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
6. Na każdy placek naleśnikowy nakładaj porcję farszu. Zwijaj na zakładkę, w rulonik lub w kopertę.
7. Przed podaniem naleśniki z kurczakiem możesz zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni z odrobiną masła.

Krokiety ze słodką kapustą

SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 1 główka kapusty (ok. 1,5 kg)
* 1 cebula
* masło
* sól, pieprz
* 1 jajko + odrobina mleka
* szklanka bułki tartej do panierowania

Wykonanie:
1. Kapustę obierz z dużych liści zewnętrznych, pokrój na ósemki, przełóż do większego garnka, zalej wodą, dodaj ok. łyżki soli i gotuj do miękkości (ok. 1 godz.).
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle.
3. Kapustę odcedź, wystudź, a następnie zmiel w maszynce do mięsa na bardzo dużych oczkach.
4. Tak przygotowaną kapustę dodaj do podsmażonej cebuli i duś, często mieszając, ok. 50 min. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
5. Na naleśniki nakładaj farsz, składaj boki i dół do środka, zwijaj do góry, by utworzyć krokiety.
6. Krokiety maczaj w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i szczypty soli, następnie obtaczaj w bułce tartej i od razu wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z barszczem czerwonym.

Barszcz czerwony

SKŁADNIKI:
* 1,5 l wywaru mięsnego
* 2 buraki czerwone
* 1 winne jabłko
* 3 suszone grzyby
* przyprawy: 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka soli
* kilka łyżek koncentratu buraczanego do smaku

Wykonanie:
1. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w talarki buraki, jabłko ze skórką pokrojone w ósemki oraz przyprawy.
2. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wówczas odcedź barszcz i dopraw do smaku koncentratem buraczanym.

Zapiekane z farszem pieczarkowym

Reklama

SKŁADNIKI:
* 12 naleśników
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* sól pieprz
* 1 łyżka masła
* 20 dag startego żółtego sera

Wykonanie:
1. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój kostkę.
2. Na rozgrzaną patelnię włóż masło, wrzuć cebulę i zeszklij, dodaj pieczarki i duś, aż odparuje cały sok z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na środek naleśników nakładaj farsz i składaj je w kopertę.
4. Brytfankę wysmaruj olejem, ułóż koperty naleśnikowe, obsyp tartym serem i zapiekaj w pierniku ok. 20 min w temp. 170oC, tak aby naleśniki się rozgrzały, a ser rozpuścił.

Ślimaczki

SKŁADNIKI:
* 6 naleśników
* kilka plasterków żółtego sera
* kilka plasterków szynki
* jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia

Wykonanie:
1. Na każdym naleśniku ułóż 2 plastry żółtego sera, na to plastry szynki.
2. Naleśniki zwiń w rulony i pokrój na skośne, ok. 1,5-centymetrowe kawałki.
3. Obtaczaj w rozmąconym jajku i bułce tartej i obsmażaj na rumiano na oleju.

2025-05-20 11:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Placki z gotowanych ziemniaków z mięsem

Siostra Olga nazaretanka, gotuje w domu zakonnym w Częstochowie. Dziś poleca danie bardzo smaczne, choć wymagające nieco pracy.
CZYTAJ DALEJ

Legnica: Policja zatrzymała podejrzewanego o kradzież krzyża z kopuły cerkwi

2025-09-16 17:46

[ TEMATY ]

krzyż

kopuła cerkwi

podejrzany

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Polica zatrzymała we wtorek mężczyznę podejrzewanego o kradzież krzyża z kopuły greckokatolickiej cerkwi pw. Zaśnięcia NMP w Legnicy. Do kradzieży doszło w piątek w ubiegłym tygodniu. Śledztwo w tej sprawie prowadzi legnicka prokuratura rejonowa.

Rzeczniczka legnickiej policji Jagoda Ekiert poinformowała we wtorek PAP, że podejrzewany o kradzież mężczyzna został zatrzymany przez policję we wtorek. – Policjanci znaleźli skradziony krzyż, w innym miejscu niż adres, pod którym mieszkał podejrzewany; krzyż niestety był już pocięty – powiedziała policjantka.
CZYTAJ DALEJ

Prezydent apeluje do wszystkich środowisk o jedność w sprawie reparacji

2025-09-16 19:31

[ TEMATY ]

jedność

reparacje

Prezydent Karol Nawrocki

środowiska

PAP

Prezydent Karol Nawrocki

Prezydent Karol Nawrocki

Prezydent Karol Nawrocki po wizycie w Berlinie i w Paryżu zaapelował do wszystkich środowisk politycznych w Polsce, o jedność w sprawie reparacji od Niemiec.

Prezydent spotkał się we wtorek z prezydentem Niemiec Frankiem-Walterem Steinmeierem, a następnie z kanclerzem Friedrichem Merzem. Natomiast udał się do Paryża, gdzie rozmawiał z prezydentem Francji Emmanuelem Marconem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję