Reklama

Zdrowie

Z natury

Skutecznie zapobiega chorobom

Kurdybanek jest cudownym ziołem, wzmacniającym system odpornościowy. Skutecznie chroni przed nękającymi nas wirusami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurdybanek wiosną płoży się na polach, rośnie w lasach i pod krzewami, a kiedy kwitnie, ma drobne fioletowe kwiatki. Po zerwaniu wydziela specyficzny aromat. Zazwyczaj myślimy, że to niepotrzebny chwast, i bezmyślnie depczemy po nim, nie zdając sobie sprawy, że to darmowy lek, dany nam przez Stwórcę na nękające nas choroby cywilizacyjne.

Ziele kurdybanka w przeszłości było uważane za panaceum na wszystkie choroby. Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179) polecała go jako środek na płuca. Również nasi przodkowie używali go zarówno jako przyprawę do rosołu lub innych zup, jak i stosowali jako lekarstwo. Niestety, ta praktyka zanikła. Na szczęście coraz częściej docenia się tę roślinę. Walory smakowe i odżywcze kurdybanka coraz częściej zaczynają wykorzystywać renomowani kucharze, którzy górne części ziela dodają do sałatek albo kwiatami tej rośliny ozdabiają swoje wykwintne dania. Oprócz walorów smakowych roślina ta ma wiele właściwości leczniczych. Stosowana jest w postaci naparu, który winny pić osoby zmagające się z chorobami: wątroby, trzustki, nerek, żołądka, płuc, serca, skóry, o słabej odporności i złej przemianie materii. Kurdybanek usuwa z organizmu szkodliwe produkty. Zaleca się go także osobom wyczerpanym i rekonwalescentom.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Warto wspomnieć, że nasi przodkowie pili napar z ziela kurdybanka przy przewlekłych nieżytach dróg oddechowych, astmie oraz przy wszelkiego rodzaju kaszlach. Napar ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny ropnej i śluzowej z dróg oddechowych. Rozszerza oskrzela, ułatwiając oddychanie.

Teraz, kiedy kurdybanek kwitnie, możemy przygotować napar z jego świeżych zmielonych liści. W tym celu zalewamy kilka świeżo zerwanych zmielonych liści jedną filiżanką wrzącej wody i pozostawiamy do zaparzenia na 15 min pod przykryciem. Przecedzony napar pijemy – gorący – dwa razy w ciągu dnia.

Ziele kurdybanka, szczególnie kiedy kwitnie, możemy zebrać i ususzyć na zimę. Najwięcej właściwości leczniczych ma to rosnące w miejscach nasłonecznionych. Aby ich nie utracić, trzeba ziele jak najszybciej ususzyć (uwaga: temperatura suszenia nie powinna przekraczać 40oC) i przechowywać w szczelnych słojach.

2025-05-13 14:09

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święci dla młodego pokolenia

Już w najbliższą niedzielę Papież Leon XIV na placu św. Piotra kanonizuje bł. Carlo Acutisa i bł. Pier Giorgio Frassatiego.

Ci dwaj młodzi katolicy, którzy zdobyli serca wiernych dzięki swojej żywej wierze i świadectwu świętości – zostaną kanonizowani razem 7 września. Carlo Acutis, włoski nastolatek pasjonujący się programowaniem komputerowym, zmarł na raka w 2006 roku. Znany jest z głębokiego nabożeństwa do rzeczywistej obecności Jezusa w Eucharystii. Pier Giorgio Frassati, który zmarł w wieku 24 lat w 1925 roku, jest ceniony za swoje entuzjastyczne dążenie do świętości – „ku wyżynom”. W programie Balans Bieli Marek Zając porozmawia z Wandą Gawrońską, s. Alicją Świerczek i Karoliną Błażejczyk o Carlo Acutisie i Pier Giorgio Frassatim – o ich świętości w młodości, o ich roli we współczesnym świecie i o ich miłości i empatii do drugiego człowieka.
CZYTAJ DALEJ

Odpust w sanktuarium Matki Bożej Loretańskiej w Loretto koło Wyszkowa - 7 września

2025-09-02 07:33

[ TEMATY ]

Loretto

Loreto

Magdalena Wojtak

Figura bł. ks. Ignacego Kłopotowskiego w Loretto

Figura bł. ks. Ignacego Kłopotowskiego w Loretto

Odpust w sanktuarium Matki Bożej Loretańskiej w Loretto koło Wyszkowa (woj. mazowieckie) odbędzie się 7 września. Mszy św. będzie przewodniczył ordynariusz diecezji drohiczyńskiej bp Piotr Sawczuk. Rokrocznie w obchodach bierze udział ok. 12-13 tys. wiernych z kilku diecezji.

Kult Matki Bożej Loretańskiej jest najstarszych kultem maryjnym skupiającym w sobie wszystkie inne. Wywodzi się z sanktuarium domu Najświętszej Maryi Panny w Loreto we Włoszech. Na teren Rzeczpospolitej dotarł w początkach XV wieku, dzięki polskim pątnikom. Przyjął się dzięki staraniem ojców jezuitów, franciszkanów i bernardynów.
CZYTAJ DALEJ

Diecezjalno-gminne dziękczynienie za plony w Legnickim Polu.

2025-09-02 15:40

ks. Waldemar Wesołowski

Diecezjalno-gminne dziękczynienie za plony w Legnickim Polu.

Tradycyjne dożynki, czyli święto dziękczynienia za plony, w tym roku, we współpracy diecezji legnickiej i gminy Legnickie Pole, odbyły się w bazylice Podwyższenia Krzyża Świętego i św. Jadwigi Śląskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję