Reklama

Z zakonnej kuchni

Gotujemy z resztek

Wydawać by się mogło, że resztki jedzenia pozostałe po świętach nie nadają się już do spożycia. Ale wszystko zależy od naszej kreatywności i chęci zużycia tych produktów. Podpowiadamy, co można zrobić, by ich nie zmarnować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Grzanki do zup

SKŁADNIKI :
* resztki chleba pszennego pokrojonego w kostkę grubości 1,5 cm
* olej
* sól
* mielony czarny pieprz albo chili w proszku
* suszone zioła (tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek)

Wykonanie:
1. Olej i przyprawy wymieszaj i odstaw na godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w torebce foliowej i wysyp na blachę do pieczenia.
3. Zapiekaj ok. 10 min, w zależności od stopnia wysuszenia chleba.
4. Po ostudzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku. Podawaj do zup lub innych potraw, najlepiej ze zmiażdżonym czosnkiem i innymi świeżymi ziołami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Placki z gotowanych ziemniaków

SKŁADNIKI :
* 1 średnia cebula
* 1 kg ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia
* 2 jajka
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz
* 1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
* olej do smażenia

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju.
2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jajkami, posiekanym czosnkiem, cebulą, przypraw solą, pieprzem. Dodaj trochę mąki, aby powstała zwarta masa, i uformuj nieduże placki.
3. Smaż partiami z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu; możesz też zapiekać placki w piekarniku w temperaturze 180°C, do czasu, aż powstanie złota skórka. Podawaj z ulubioną surówką.

Poświąteczne kotlety

SKŁADNIKI :
* 2 czerstwe bułki
* 7 łyżek mleka
* 6 jajek ugotowanych na twardo
* 10 dag resztek gotowanej szynki
* 1 cebula
* łyżka płynnego masła lub margaryny
* sól, mielony czarny pieprz
* natka pietruszki, szczypiorek

Wykonanie:
1. Bułki pokrój i namocz w mleku.
2. Jajka pokrój drobno i rozgnieć widelcem. Szynkę drobno pokrój. Cebulę obierz, drobno pokrój i oprósz solą.
3. Odciśnij mleko z bułki. Zmieszaj dokładnie rozdrobnione składniki, przypraw i uformuj małe kotlety.
4. Krótko smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj posypane pietruszką i szczypiorkiem.

Smażone serowe placki

SKŁADNIKI:
* 1 cebula
* resztki czerstwych bułek, bagietek (jasne pieczywo bez ziaren)
* mleko
* 2-3 jajka
* świeże zioła
* sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa
* resztki sera żółtego
* 2 ugotowane ziemniaki
* masło klarowane

Wykonanie:
1. Cebulę obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, pieprzem i zeszklij.
2. Miąższ bułek pszennych (jasnego pieczywa) rozdrobnij, dodaj trochę letniego mleka, 2-3 jajka (w zależności od ilości pieczywa), posiekaną natkę pietruszki lub inne ulubione zioła, szczyptę gałki muszkatołowej.
3. Dodaj starty lub pokrojony w drobną kostkę ser żółty – jego ilość powinna stanowić ok. 1/3 części całej masy. Zagnieć składniki z ugotowanymi ziemniakami.
4. Uformuj małe placki wielkości kotletów mielonych i usmaż je na maśle klarowanym. Serwuj z sałatą i jogurtem.

Zapiekanka z szynką

SKŁADNIKI:
* 15 dag makaronu świderki
* 1/2 cebuli
* 1/2 czerwonej papryki
* resztki szynki – ok. 20 dag
* 1/2 kostki sera typu feta
* 10 pomidorków koktajlowych
* ? 1 jajko
* 200 ml śmietanki
* przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, szczypta chili
* 10 dag mozzarelli

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
2. Cebulę i paprykę pokrój w paseczki, a szynkę w kostkę i wszystko podsmaż na patelni.
3. Makaron i podsmażone warzywa z szynką przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj fetę i pokrojone pomidorki.
4. Jajko wymieszaj ze śmietaną i przyprawami, zalej makaron z warzywami. Na wierzch zetrzyj mozzarellę.
5. Zapiekaj 25-30 min w temp. 180oC.

2025-04-23 07:45

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Roladki drobiowe z morelą

Siostry felicjanki z prowincji przemyskiej, pracujące w Rzeszowie, podzieliły się z nami przepisem na wspaniałe, np. niedzielne danie. Siostry realizują swój charyzmat przez służenie dzieciom, osobom starszym i opuszczonym. Prowadzą przedszkola, domy pomocy. W kuchniach charytatywnych dożywiają dzieci, młodzież i dorosłych. Siostry obchodzą w tym roku 15. rocznicę beatyfikacji Angeli Truszkowskiej - założycielki Zgromadzenia.
CZYTAJ DALEJ

Czego uczy mnie dzisiejszy opis ukrzyżowanego Chrystusa?

2025-11-20 08:00

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Vatican Media

Ostatnia niedziela roku liturgicznego, nazywana Niedzielą Chrystusa Króla, opisuje scenę ukrzyżowania Jezusa. To musi dziwić. Nie widzimy Chrystusa królującego w chwale, potężnego, wszechmogącego, Sędziego żywych i umarłych, ale ukrzyżowanego.

Gdy ukrzyżowano Jezusa, lud stał i patrzył. A członkowie Sanhedrynu szydzili: «Innych wybawiał, niechże teraz siebie wybawi, jeśli jest Mesjaszem, Bożym Wybrańcem». Szydzili z Niego i żołnierze; podchodzili do Niego i podawali Mu ocet, mówiąc: «Jeśli Ty jesteś Królem żydowskim, wybaw sam siebie». Był także nad Nim napis w języku greckim, łacińskim i hebrajskim: «To jest Król żydowski». Jeden ze złoczyńców, których tam powieszono, urągał Mu: «Czyż Ty nie jesteś Mesjaszem? Wybaw więc siebie i nas». Lecz drugi, karcąc go, rzekł: «Ty nawet Boga się nie boisz, chociaż tę samą karę ponosisz? My przecież – sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki, ale On nic złego nie uczynił». I dodał: «Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa». Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś będziesz ze Mną w raju».
CZYTAJ DALEJ

Uroczystości pogrzebowe ś.p. ks. prał. Mariana Wala

2025-11-20 20:52

Marek Białka

- Jeszcze tydzień temu był w naszym kościele – wspominał zmarłego kapłana ks. Tomasz Szewczyk.

Kilka minut przed godziną 18-tą, 18 grudnia trumna z ciałem ś.p. ks. prałata Mariana Wala została wprowadzona do kościoła parafialnego w Mokrzyskach, gdzie przez wiele lat zmarły kapłan był proboszczem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję