Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Wzmocnij odporność!

Jesień to czas, kiedy łatwo złapać infekcje. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak się nie dać wirusom?

Niedziela Ogólnopolska 40/2024, str. 72

[ TEMATY ]

zdrowie

Jesień

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czy można uniknąć wirusa? Nasza odporność może rozpoznać wirusy i nie pozwolić im się rozwinąć. Ewentualnie można przechodzić infekcje łagodnie. Wszystko zależy od odporności, dostępności składników, takich jak cynk, które wpływają na zahamowanie replikacji wirusów, czy też warunków, w jakich będziemy walczyć z infekcjami. Konieczne są rozgrzanie organizmu, odpoczynek i dostarczenie składników pomocnych w walce z wirusami. Jeśli osłabimy organizm chłodem, niezdrowym jedzeniem, utrudnimy możliwości obrony organizmu.

Reklama

Odporność budujemy przez codzienne nawyki i regularne wzmacnianie organizmu. Należy szczególnie dbać o dobrą dietę, zwłaszcza unikać cukru, produktów nadmiernie przetworzonych, a dostarczać witaminy i mikroelementy przez spożywanie codziennie porcji zdrowych warzyw, owoców, pestek i orzechów. Kluczem jest odpowiednie nawodnienie organizmu, czyli picie minimum 30 ml wody na kilogram masy ciała. W sezonie infekcyjnym należy suplementować przynajmniej witaminę D, a najlepiej z K2, A, E i C oraz w szczególnych przypadkach włączyć produkty wspierające odporność. Należy unikać stresu oraz dbać o prawidłowy sen. Dobrym rozwiązaniem jest rozgrzewające śniadanie, zwłaszcza z użyciem cynamonu, imbiru, kurkumy, choćby owsianka z cynamonem i kurkumą czy granola z przyprawami korzennymi oraz wypicie herbaty z imbirem. Warto postawić na codzienną aktywność fizyczną oraz podstawową higienę, czyli choćby mycie rąk po powrocie do domu, częste wietrzenie pomieszczeń.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

probiotyki, colostrum, laktoferyna, tran, echinacea, imbir, owoc i kwiat bzu czarnego, owoc róży, czarnuszka, aloes, chlorella, pelargonia afrykańska, czystek, acerola, żeń-szeń, tarczyca bajkalska, traganek błoniasty, aronia, rokitnik, kiszonki, propolis i mleczko pszczele, cynk, witaminy C i D.

Produkty wspierające odporność należy dobrać w zależności od obciążeń organizmu, sytuacji oraz własnych preferencji. Przykładowo: jeśli problem dotyczy jelit, stosujemy probiotyki, colostrum, chlorellę. Jeśli są nawroty angin, przyjmujemy propolis czy mleczko pszczele. Jeśli rozwija się infekcja grypopodobna, stosujemy produkty przeciwwirusowe, takie jak: imbir, czosnek, cynk, duże dawki witaminy C. Należy zasięgnąć opinii lekarza rodzinnego lub innego specjalisty, jeśli często chorujemy, celem wykluczenia poważniejszych przyczyn, jak anemia, borelioza, próchnica zębów czy inne stany zapalne.

– herbatka na odporność do śniadania i łyżka syropu na odporność

– Iskial immuno max z cynkiem lub czosnkiem, ewentualnie dobry tran

– naturalna witamina C, np. z aceroli czy róży

– inne produkty wymienione obok w zależności od odporności i problemów zdrowotnych

Zmieszaj w równych proporcjach owoc czarnego bzu, róży i ziele jeżówki, następnie parz pod przykryciem ok. 15 min. Warto dodać imbir i cynamon, a gdy przestygnie, można doprawić miodem.

Reklama

Grypa i Covid-19 objawiają się katarem, gorączką, osłabieniem, kaszlem, bólami mięśni i głowy. Przy koronawirusach mogą wystąpić duszności czy utrata węchu lub smaku.

Obecnie częściej występuje wariant z objawami jelitowymi, jak biegunki i bóle brzucha. Warto w tych sytuacjach pić herbatę ziołową, najlepiej lipę, owoc bzu czarnego, lukrecję własnoręcznie wykonaną (mieszamy wszystkie składniki i pijemy po łyżce 3 x dziennie) lub gotową herbatę, np. „Kontrola infekcji”. Ważnym elementem jest zwolnienie tempa życia, wygrzanie organizmu i stosowanie witaminy C 3 x dziennie, najlepiej z bioflawonoidami, i syropu na odporność i infekcje.

Syrop na infekcje i odporność:

• 15 dkg korzenia świeżego imbiru

• 2 cytryny

• 3 ząbki czosnku (można pominąć, jeśli ktoś jest wrażliwy)

• 6 łyżek miodu, najlepiej manuka lub spadziowego

• łyżeczka oliwy

Pierwsze 3 składniki wyciskamy w wyciskarce do wyparzonego słoika szklanego lub ciemnej butelki, potem dodajemy oliwę, miód i trzymamy w lodówce. Dzieciom podajemy 1 łyżeczkę, dorosłym – łyżkę najlepiej po śniadaniu. Przy infekcji stosujemy co najmniej dwa razy dziennie.

2024-10-01 13:39

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Spacerem po Polsce

Wciąż jeszcze długie dni i piękna jesienna pogoda zachęcają do spacerów. Gdzie się wybrać na krótki relaks? Najpierw jednak – zalety spacerów. Zapewniają ruch na świeżym powietrzu każdemu, niezależnie od kondycji i wieku, dobre samopoczucie, wspierają układ odpornościowy, poprawiają pracę serca, minimalizują poziom stresu i poprawiają jakość snu. A do tego cieszą oko pięknymi jesiennymi widokami i – odbywane w dobrym towarzystwie – zacieśniają więzi.

To jedna z atrakcji Szklarskiej Poręby. Zimą przyciąga narciarzy biegowych (tu są organizowane zawody Pucharu Świata w Narciarstwie Biegowym i Bieg Piastów), latem i jesienią zaś – miłośników spacerów z kijkami. Wyznaczonych zostało 10 zróżnicowanych tras spacerowych, o różnej długości (od 6 do 20 km) i czasie przejścia (od 30 minut do 3 godzin). Każdy więc znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
CZYTAJ DALEJ

Bełchatów: Wieczór Uwielbienia Boga ze Świętymi

2025-11-03 12:48

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Anna Podwysocka

Bełchatów: Wieczór Uwielbienia Boga ze Świętymi

Bełchatów: Wieczór Uwielbienia Boga ze Świętymi

W wigilię Uroczystości Wszystkich Świętych Parafia Miłosierdzia Bożego w Bełchatowie stała się miejscem szczególnego spotkania Nieba z Ziemią. Wieczór Uwielbienia Boga ze Świętymi zgromadził wiernych pragnących w modlitwie, zadumie i radości uwielbiać Boga wraz z tymi, którzy już osiągnęli wieczność.

Wydarzenie rozpoczęła uroczysta Eucharystia – źródło i szczyt życia chrześcijańskiego. Przy ołtarzu, w blasku świec i ciszy modlitwy, uczestnicy powierzali Bogu siebie i swoich bliskich, doświadczając duchowej bliskości Świętych. Po Mszy Świętej nastąpiła adoracja Najświętszego Sakramentu – pełna skupienia, wzruszenia i pokoju. W świetle monstrancji obecność Świętych w znaku relikwii stawała się niemal namacalna, a ich wstawiennictwo odczuwalne w sercach modlących się.
CZYTAJ DALEJ

Spłonął historyczny klasztor kartuzów we Francji

2025-11-03 16:55

[ TEMATY ]

pożar

klasztor

pl. wikipedia.org

Jeden z najstarszych klasztorów kartuzów we Francji spłonął doszczętnie i grozi mu zawalenie. Pożar, który wybuchł w niedzielę 2 listopada, zniszczył główny budynek dawnego klasztoru w Le Mont-Dieu we francuskich Ardenach, znanego pod wezwaniem Matki Bożej Ardenów, poinformowały francuskie media.

Według tych informacji, spacerujący w niedzielny poranek zauważyli dym unoszący się z budynku, który od 1946 roku jest zabytkiem i zaalarmowali straż pożarną. Pożar ugaszono dopiero po kilku godzinach, na razie nie wiadomo, co było jego przyczyną. Założony w XII wieku klasztor znajduje się na odludziu, w gęstym lesie. Został odbudowany w XVII wieku, jednak podczas rewolucji francuskiej mnisi zostali zmuszeni do opuszczenia klasztoru kartuzów. Nie zachowały się tam żadne dzieła sztuki ani cenne wyposażenie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję