Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Desery końca lata

Owoce dojrzewające pod koniec lata to doskonała baza do przygotowania pysznych, zdrowych i lekkostrawnych deserów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeżyny pod kruszonką

SKŁADNIKI :
*800 g jeżyn – owoce można też pomieszać z malinami czy borówkami
Kruszonka:
*200 g drobnego cukru
*300 g (2 niepełne szklanki) mąki
*200 g zimnego masła

Wykonanie:
1. Wszystkie owoce wymieszaj i umieść w naczyniu do zapiekania (najlepiej wybrać owalne naczynie z wysokimi ściankami).
2. Mąkę, cukier oraz zimne masło umieść w większej misce. Całość wyrabiaj dłońmi, aby składniki połączyły się w kruche ciasto.
3. Kruszonkę wyłóż na owoce i lekko dociśnij.
4. Naczynie z kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C. Piecz ok. 40 min. Kruszonka powinna być rumiana.
Deser ten można spożywać na ciepło po lekkim wystudzeniu lub też schłodzić w lodówce (po wystudzeniu) i spożywać na zimno.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczone jabłka

SKŁADNIKI :
*4 średnie jabłka
*garść rodzynek
*2 pełne łyżki płynnego miodu
*20 g orzechów włoskich
*1/2 łyżeczki cynamonu

Reklama

Wykonanie:
1. Jabłka umyj i osusz, a następnie każdej sztuce odetnij „kapelusik” z ogonkiem. Górę jabłka odłóż na bok, a ze środka wydrąż całe gniazdo nasienne.
2. W otworze po gnieździe nasiennym umieść rodzynki, posiekane orzechy, po pół łyżki miodu. Posyp cynamonem. Zamknij każde jabłko kapeluszem z ogonkiem.
3. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu do zapiekania. Wstaw do nagrzanego pieca z grzaniem góra-dół, ustaw 180°C (z termo obiegiem – 170°). Piecz ok. 40 min.

Gruszki w sosie waniliowym

SKŁADNIKI:
*4 gruszki
*3/4 szklanki mleka
*2 łyżki cukru
*2 żółtka
*1/2 opakowania cukru wanilinowego

Wykonanie:
1. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
2. Zagotuj 3/4 szklanki wody z połową cukru. Do syropu włóż gruszki i ugotuj na półmiękko. Ostudzone gruszki ułóż w miseczkach.
3. Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym.
4. W ganuszku utrzyj żółtka z cukrem.
5. Do utartych żółtek wlewaj powoli gorące mleko, stale ubijając. Garnuszek z sosem ustaw na gazie i mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
6. Gorącym sosem zalej gruszki. Deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.

Owoce z granolą i sosem

SKŁADNIKI:
*2 jabłka
*2 gruszki
*60 g granoli
*100 ml jogurtu naturalnego
*3 łyżki sosu karmelowego
*łyżka cynamonu

Wykonanie:
1. Jabłka i gruszki umyj i pokrój w ósemki. Przełóż do miski.
2. Dodaj cynamon i sos karmelowy. Wymieszaj, aby owoce były całe obtoczone masą.
3. Na dnie szerokiej szklanki lub słoika ułóż część owoców, dodaj część granoli i jogurt.
4. Znów ułóż granolę i przykryj resztą owoców.

Kompot z dyni

SKŁADNIKI:
*1/2 kg dyni
*4 łyżki octu winnego
*6 goździków
*1/2 szklanki cukru
*cynamon

Wykonanie:
1. Dynię obierz, pozbaw pestek i pokrój w małą kostkę.
2. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj dynię.
3. Wsyp cukier, zamieszaj. Gotuj, aż dynia stanie się miękka, a nawet zacznie lekko się rozpadać.
4. Do kompotu z dyni dodaj ocet winny, goździki oraz cynamon.
5. Całość wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Kompot z dyni można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.

2024-08-27 14:29

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pudding z nasionami chia i malinami

Składniki: 4 płaskie łyżki nasion chia 1 szklanka mleka kokosowego 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego 300 g malin maliny i borówki amerykańskie do dekoracji
CZYTAJ DALEJ

Papież: Bóg modli się w nas

2024-11-06 09:40

[ TEMATY ]

modlitwa

Bóg

papież Franciszek

audiencja ogólna

PAP/EPA/ETTORE FERRARI

„Modlitwa chrześcijańska to nie człowiek, który mówi przez telefon, z jednej strony, do Boga, który jest po drugiej stronie, nie, to Bóg modli się w nas!” - powiedział Ojciec Święty podczas dzisiejszej audiencji ogólnej. Temat jego dzisiejszej katechezy to: „Duch Święty i chrześcijańska modlitwa”.

Franciszek przypomniał na wstępie, że działanie uświęcające Ducha Świętego wyraża się nie tylko poprzez Słowo Boże i sakramenty, ale także w modlitwie. Jest On zarówno podmiotem, jak i przedmiotem chrześcijańskiej modlitwy. „Modlimy się, aby otrzymać Ducha Świętego i otrzymujemy Ducha Świętego, abyśmy mogli prawdziwie się modlić” - podkreślił papież.
CZYTAJ DALEJ

Warszawa: Znamy datę ingresu abp. Adriana Galbasa

2024-11-06 14:49

[ TEMATY ]

Warszawa

ingres

Abp Adrian Galbas

BP KEP

Abp Adrian Galbas

Abp Adrian Galbas

Ingres arcybiskupa Adriana Galbasa do Bazyliki archikatedralnej św. Jana Chrzciciela w Warszawie odbędzie się w sobotę, 14 grudnia, o godzinie 11.00 - informuje rzecznik archidiecezji warszawskiej ks. Przemysław Śliwiński. Przed uroczystą liturgią, w godzinach porannych nastąpi kanoniczne objęcie Archidiecezji Warszawskiej.

Ingres arcybiskupa Adriana Galbasa do Bazyliki archikatedralnej św. Jana Chrzciciela w Warszawie odbędzie się w sobotę, 14 grudnia, o godzinie 11.00. Przed uroczystą liturgią, w godzinach porannych nastąpi kanoniczne objęcie Archidiecezji Warszawskiej.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję