Reklama

W wolnej chwili

Obiad w pół godziny

Latem mało kto lubi stać godzinami przy kuchni, a rodzinę trzeba nakarmić. Oto kilka pomysłów na sycące, a zarazem szybkie w przygotowaniu potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron z łososiem i koperkiem

Składniki

30 dag makaronu
35 dag świeżego fileta z łososia
250 g serka mascarpone
1 spory pęczek koperku
sól, pieprz
olej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i ugotuj al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć łososia pokrojonego na kawałki 3 x 3 cm. Przesmaż, aż się zrumienią. Dodaj mascarpone i mieszaj, aż się rozpuści i osiągnie płynną konsystencję. Dołóż posikany koperek i duś razem przez chwilę. Doprawić do smaku.
3. Do sosu na patelni włóż odcedzony makaron. Wymieszaj.

Spaghetti carbonara

Składniki

40 dag makaronu spaghetti
10 dag boczku wędzonego lub szynki
cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
200 ml śmietanki 30%
olej, sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Reklama

Wykonanie
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i ugotuj al dente. Odcedź.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, boczek pokrój w małą kostkę. Usmaż na suchej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dołóż posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś razem kilka minut.
3. Jajka wbij do śmietanki, przypraw solą, pieprzem, roztrzep. Wlej do składników na patelni, dodaj ser i mieszaj, podgrzewając, aż sos lekko zgęstnieje (nie może się ściąć jak jajecznica). Dodaj makaron, wymieszaj na patelni. Przełóż na talerze. Posyp serem i natką.

Ryż z kurczakiem

Składniki

400 g ryżu jaśminowego
4 średnie filety z kurczaka
1 łyżka oleju
sól, pieprz
3 gałązki kolendry
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
Sos
gałązka mięty
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z limonki
kminek, sól, pieprz
do dekoracji: listki świeżej bazylii

Wykonanie
1. Ryż przelej kilkakrotnie na gęstym sicie i ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
2. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż filety z kurczaka i smaż ok. 15 min, często obracając. Pod koniec smażenia mięso oprósz solą i pieprzem. Zdejmij z patelni.
4. Kolendrę opłucz i posiekaj.
5. Na tłuszcz ze smażenia filetu wrzuć ryż, płatki orzechów i przesmaż.
6. Zdejmij ryż z patelni, wymieszaj z kolendrą.
7. Usmażone filety pokrój na grube plastry. Podawaj z przygotowanym ryżem. Polej sosem. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Sos:
1. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj.
2. Jogurt wymieszaj z miętą. Dopraw kminkiem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Leczo z kiełbasą

Składniki

laska kiełbasy podwawelskiej
4 duże mięsiste pomidory
po 2 strąki czerwonej, żółtej i zielonej papryki
olej
ziele angielskie, listek laurowy
1 ostra papryczka
1/2 łyżeczki kminku
przyprawa typu vegeta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, chili

Wykonanie
1. Kiełbasę pokrój w półplasterki, cebule – w grubą kostkę, a papryki – w paseczki. Posiekaj ostrą papryczkę i czosnek. Pomidory sparz, obierz ze skóry, drobno pokrój.
2. W rondlu przesmaż kiełbasę, dodając 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę, papryczkę i czosnek, chwilę smaż razem. Dodaj przyprawę typu vegeta.
3. Dołóż paprykę i pomidory. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Przykryj wszystko i duś razem we własnym sosie ok. 30 min.
4. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.

2024-08-06 13:38

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania bp. Andrzeja Przybylskiego: co rozumiem przez słowa - "mój Bóg"?

2024-11-08 13:56

[ TEMATY ]

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

Prorok Eliasz poszedł do Sarepty. Kiedy wchodził do bramy tego miasta, pewna wdowa zbierała tam sobie drwa. Zawołał ją i powiedział: «Daj mi, proszę, trochę wody w naczyniu, abym się napił». Ona zaś zaraz poszła, aby jej nabrać, ale zawołał za nią i rzekł: «Weź, proszę, dla mnie i kromkę chleba!» Na to odrzekła: «Na życie Pana, Boga twego! Już nie mam pieczywa – tylko garść mąki w dzbanie i trochę oliwy w baryłce. Właśnie zbieram kilka kawałków drewna i kiedy przyjdę, przyrządzę sobie i memu synowi strawę. Zjemy to, a potem pomrzemy». Eliasz zaś jej powiedział: «Nie bój się! Idź, zrób, jak rzekłaś; tylko najpierw zrób z tego mały podpłomyk dla mnie i przynieś mi! A sobie i swemu synowi zrobisz potem. Bo tak mówi Pan, Bóg Izraela: Dzban mąki nie wyczerpie się i baryłka oliwy nie opróżni się aż do dnia, w którym Pan spuści deszcz na ziemię» Poszła więc i zrobiła, jak Eliasz powiedział, a potem zjadł on i ona oraz jej syn, i tak było co dzień. Dzban mąki nie wyczerpał się i baryłka oliwy nie opróżniła się, zgodnie z obietnicą, którą Pan wypowiedział przez Eliasza.
CZYTAJ DALEJ

Nie żyje ciężko pobity ks. Prałat Lech Lachowicz

2024-11-09 12:34

[ TEMATY ]

pobicie kapłana

ks. Lech Lachowicz

Szczytno

archidiecezja warmińska

Ks. Prałat Lech Lachowicz nie żyje

Ks. Prałat Lech Lachowicz nie żyje

Z chrześcijańską nadzieją na życie wieczne w niebie informujemy, że 9 listopada 2024 r., w godzinach przedpołudniowych, zmarł ks. prałat Lech Lachowicz, wieloletni proboszcz parafii św. Brata Alberta w Szczytnie - podano w komunikacie zamieszczonym na stronie archidiecezji warmińskiej.

CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś do muzyków kościelnych: Kiedy Bóg ma dość śpiewu?

2024-11-09 18:59

[ TEMATY ]

muzyka

śpiew

Kard. Grzegorz Ryś

Pielgrzymka Muzyków Kościelnych

Krzysztof Śwkertok, Biuro Prasowe Jasnej Góry

Pielgrzymka Muzyków Kościelnych na Jasną Górę

Pielgrzymka Muzyków Kościelnych na Jasną Górę

Pod hasłem roku duszpasterskiego w Polsce „Uczestniczę we wspólnocie Kościoła” w sanktuarium częstochowskim odbywa się 15. Pielgrzymka Muzyków Kościelnych na Jasną Górę. Uroczystej liturgii Mszy świętej celebrowanej w bazylice jasnogórskiej przewodniczył i homilię wygłosił metropolita łódzki kard. Grzegorz Ryś. „To człowieczeństwo jest domem Boga, który się domaga gorliwości, miłości, żarliwości. Bez tego troska o świątynię wybudowaną z kamienia jest po prostu hipokryzją” - mówił hierarcha.

Kard. Ryś, nawiązując do liturgii słowa dzisiejszego święta - poświęcenia bazyliki św. Jana na Lateranie - zachęcał, „byśmy słuchając dzisiejszych czytań, uwierzyli Pismu tak, jak ono się rozjaśnia w słowie Jezusa. Idzie o dwa fragmenty Pisma. Jeden z nich jest przytoczony przez Ewangelistę, fragment Psalmu 69 - gorliwość o dom twój pochłonie mnie. Jest też drugi fragment Pisma, do którego to wydarzenie odsyła, do którego my być może docieramy trudniej, ale ci, którzy byli w świątyni i widzieli działanie Jezusa, natychmiast wiedzieli o jaki tekst chodzi, dlatego zażądali od Jezusa dowodów, dlaczego robi to, co robi. To jest tekst, który zamyka Księgę proroka Zachariasza - w tych dwóch wersetach Zachariasz mówi, że przyjdzie ten dzień - Dzień Pana, kiedy już więcej nie będzie potrzeba przekupniów w Domu Bożym”.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję