Reklama

Zdrowie

Bataty faszerowane kurczakiem z brokułami i parmezanem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 duży batat (ok. 500 g)
100 g piersi z kurczaka
100 g brokuła (5 różyczek)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
szczypta czosnku granulowanego
5 łyżek mleka kokosowego
125 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki startego parmezanu

Przygotowanie:
Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 190°C (czas pieczenia zależy od rozmiaru batata, upieczony powinien być miękki na tyle, aby bez problemu wbić w niego widelec). W czasie pieczenia batata należy przygotować nadzienie. Oczyszczone mięso i brokuły pokroić w małą kostkę. Podsmażyć mięso na oliwie, dodać brokuły, doprawić i smażyć całość na małym ogniu, ok. 10 min, aż brokuły będą al dente. Do farszu dodać mleczko kokosowe i wodę, wymieszać i dusić przez 5 min. Upieczonego batata wyłożyć na deskę, przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem i delikatnie rozgnieść miąższ widelcem, aby zrobić miejsce na nadzienie. Nałożyć łyżką masę brokułowo-kurczakową. Posypać tartym serem i zapiekać przez 5 min. Podawać ciepłe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-05-07 08:46

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sprawdź, czy prawidłowo się odżywiasz

Niedożywienie to problem nie tylko osób wychudzonych o anorektycznym wyglądzie. Także u osób z nadwagą i otyłością można zdiagnozować niedożywienie, wynikające z niedoboru składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kiedy głębiej analizujemy problemy zdrowotne osób z nadwagą, okazuje się, że cierpią na wiele uciążliwych dolegliwości, takich jak: zaparcia, zgaga, wzdęcia, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, obrzęki, przemęczenie, brak koncentracji czy bóle głowy. W poszukiwaniu przyczyny pacjent sam zauważa, że nie głoduje – je trzy podstawowe posiłki oraz kilka przekąsek między nimi. Ale jest to tylko odżywienie ilościowe, a nawet przejedzenie. Pod względem jakości jedzenia pacjent jest natomiast niedożywiony. To znaczy, że żywność, którą spożywa, nie jest odżywcza, jest wysoko przetworzona, pozbawiona błonnika, nie jest w stanie zapewnić prawidłowej podaży niezbędnych białek, tłuszczów i węglowodanów, nie zawiera najważniejszych witamin i minerałów, bez których organizm zaczyna procesy degradacyjne, które prowadzą do wielu dolegliwości. W przepisach, które proponuję, każdy produkt ma wysoką gęstość odżywczą i odżywia organizm jakościowo. Soczewica i ciecierzyca są fenomenalnym źródłem białka roślinnego, wszystkie warzywa są nośnikiem błonnika oraz źródłem węglowodanów. Imbir, czosnek, kurkuma działają przeciwzapalnie i podnoszą odporność. Tłuszcze z kolei są nośnikiem witamin A, D, E i K. Posiłki przygotowane z takich składników wzmacniają organizm i odżywiają każdą komórkę. Spróbuj od małej zmiany i sprawdź rezultaty!
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Ojca Pio

[ TEMATY ]

modlitwa

nowenna

"Głos Ojca Pio"

Nowenna do św. Ojca Pio odmawiana między 14 a 22 września.

Święty Ojcze Pio, z przekonaniem uczyłeś, że Opatrzność mieszając radość ze łzami w życiu ludzi i całych narodów, prowadzi do osiągnięcia ostatecznego celu; że za widoczną ręką człowieka jest za-wsze ukryta ręka Boga, wstawiaj się za mną, bym w trudnej sprawie…, którą przedstawiam Bogu, przyjął z wiarą Jego wolę.
CZYTAJ DALEJ

Papież o śp. bp. Dydyczu: prowadził wiernych do zbawienia

2025-09-20 14:01

[ TEMATY ]

bp Antoni Dydycz

Papież Leon XIV

bp Antoni Pacyfik Dydycz

PAP/Artur Reszko

Oddany Kościołowi, Ojczyźnie i rodzinie prowadził wiernych do zbawienia – w tych słowach ujmuje Ojciec Święty wieloletnią posługę pasterską śp. bp. Antoniego Pacyfika Dydycza. Dziś w Drohiczynie odbył się pogrzeb zmarłego 14 września miejscowego biskupa seniora. Na zakończenie uroczystości odczytany został papieski telegram.

Powiadomiony o śmierci bp. Dydycza Leon XIV przekazuje wyrazy bliskości aktualnemu biskupowi drohiczyńskiemu Piotrowi Sawczukowi, zakonowi kapucynów, do którego należał zmarły, a także jego krewnym i wszystkim wiernym Kościoła lokalnego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję