Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Udka z kurczaka na sposoby

Można z nich szybko przygotować pyszne danie. Takie na co dzień i od święta. Wystarczy sięgnąć po ulubione dodatki i przyprawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Po prowansalsku

SKŁADNIKI :
*6 udek z kurczaka
*3 cebule
*3 ząbki czosnku
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*3 pomidory
*3 papryki kolorowe
*1,5 szklanki wytrawnego wina
*3 łyżki czarnych oliwek
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
2. Papryki oczyść z nasion, umyj i pokrój w paseczki.
3. Cebulę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
4. Udka umyj, osusz, obsmaż na oliwie, przełóż do dużego rondla.
5. Cebulę i czosnek zrumień na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka.
6. Dodaj je do mięsa, także zioła, sól, pieprz, wino. Duś 15 min.
7. Dorzuć pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i duś jeszcze 30 min. Pod koniec dodaj oliwki.
8. Podawaj z ryżem na sypko i sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze

SKŁADNIKI :
*4 udka z kurczaka
*1 cytryna
*3 łyżki płynnego miodu
*1 łyżka ostrej musztardy
*1 łyżka ostrego sosu sojowego
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij i połącz w misce ze skórką, miodem, musztardą, sosem sojowym i oliwą.
2. Udka umyj, osusz, włóż do miski, obtocz w miodowej zalewie i zostaw na 2 godz. w lodówce.
3. Wyjmij je, otrząśnij z zalewy i umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Piecz ok. 45 min. Po 20 min pieczenia naczynie wyjmij i posmaruj udka miodową mieszanką. Czynność tę powtórz dwa razy (po 30 i po 40 min.)
5. Podawaj z frytkami i dowolnymi surówkami.

Pieczone z jabłkami

SKŁADNIKI:
*6 udek z kurczaka
*2 winne, twarde jabłka
*1 łyżka masła klarowanego
*1/2 szklanki bulionu
Marynata:
*4 łyżki oleju,
*2 ząbki czosnku
*2 łyżki soku z cytryny
*1 łyżeczka suszonego rozmarynu
*1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
*sól
*pieprz

Wykonanie:
1. W miseczce wymieszaj składniki marynaty (czosnek przeciśnięty przez praskę).
2. Udka umyj, osusz, natrzyj marynatą. Wstaw na godzinę do lodówki.
3. Mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż je masłem i podlej bulionem. Piecz pod przykryciem ok. 1 godz w 180°C.
4. Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrój na cząstki i dodaj do mięsa po ok. 30 min pieczenia.
5. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by udka się przyrumieniły.

W sosie śmietanowym

SKŁADNIKI:
*4 udka z kurczaka
*1 duża cebula
*300 g pieczarek
*1 szklanka bulionu
*400 g śmietany 18%
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*1 łyżeczka soli
*1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
1. Udka umyj, osusz. Odetnij górne części od pałek. Dopraw solą.
2. Na rozgrzanym oleju obsmaż kawałki kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
3. Na patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i przesmaż. Na przesmażonych warzywach ułóż kawałki kurczaka.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z bulionem (warzywnym lub drobiowym). Do mieszanki dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz. Zalej warzywa i mięso.
5. Duś całość pod przykryciem ok. 40 min na małym ogniu.
6. Podawaj z ryżem lub kaszą na gęsto.

2024-04-16 14:14

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chlebek

Któż nie lubi domowego chlebka z chrupiącą skórką? Niestety, jego wykonanie często nie jest łatwe. Siostry Józefitki z Częstochowy proponują chlebek, który nie wymaga wielkiej pracy, a jest bardzo smaczny. Warto spróbować!

1 kg mąki pszennej 1 łyżka ziaren czarnuszki lub pestek dyni 4 łyżki ziaren lnu 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki otrębów pszennych 4 szklanki ciepłej wody 1 i ¼ łyżki soli 1 i ¼ łyżki cukru 10 dag drożdży
CZYTAJ DALEJ

Św. Grzegorz Wielki, papież i doktor Kościoła

Wikipedia.org

Grzegorz I znany też jako Grzegorz Wielki

Grzegorz I
znany też jako
Grzegorz Wielki

Jeden z najwybitniejszych papieży i filarów średniowiecznej kultury, znakomity duszpasterza, doktor Kościoła Zachodniego, reformator liturgii i postać, z którą legendarnie wiąże się określenie „chorał gregoriański”.

Grzegorz urodził się w 540 r. w Rzymie. Piastował różne urzędy cywilne, aż doszedł do stanowiska prefekta Rzymu. Po czterech latach rządów opuścił to stanowisko i wstąpił do benedyktynów. Własny dom zamienił na klasztor. Ten czyn zaskoczył wszystkich – pan Rzymu został ubogim mnichem. Dysponując ogromnym majątkiem, Grzegorz założył jeszcze 6 innych klasztorów. W roku 577 papież Benedykt I mianował Grzegorza diakonem, a w roku 579 papież Pelagiusz II uczynił go swoim przedstawicielem, a następnie osobistym sekretarzem. Od roku 585 był także opatem klasztoru. Wybór na papieża W 590 r. zmarł Pelagiusz II. Na jego miejsce jednogłośnie przez aklamację wybrano Grzegorza. Ten w swojej pokorze wymawiał się. Został jednak wyświęcony na kapłana, następnie konsekrowany na biskupa. W tym samym 590 r. nawiedziła Rzym jedna z najcięższych w historii tego miasta zaraza. Papież Grzegorz zarządził procesję pokutną dla odwrócenia klęski. Podczas procesji nad mauzoleum Hadriana zobaczył anioła chowającego wyciągnięty, skrwawiony miecz. Wizję tę zrozumiano jako koniec plagi. Pracowity pontyfikat Pontyfikat papieża Grzegorza trwał 15 lat. Codziennie głosił Słowo Boże. Zreformował służbę ubogich. Wielką troską otoczył rzymskie kościoły i diecezje Włoch. Był stanowczy wobec nadużyć. Ujednolicił i upowszechnił obrządek rzymski. Od pontyfikatu Grzegorza pochodzi zwyczaj odprawiania 30 Mszy św. za zmarłych – zwanych gregoriańskimi. Podziel się cytatemPrzy bardzo licznych i absorbujących zajęciach publicznych Grzegorz także pisał. Zostawił po sobie bogatą spuściznę literacką. Święty Grzegorz zmarł 12 marca 604 r. Obchód ku jego czci przypada 3 września, w rocznicę jego biskupiej konsekracji. Średniowiecze przyznało mu przydomek Wielki. Należy do czterech wielkich doktorów Kościoła Zachodniego.
CZYTAJ DALEJ

Byśmy mocniej zakorzenili się w wierze

2025-09-03 22:41

Biuro Prasowe AK

- Archidiecezja Krakowska będzie zawsze Ci wdzięczna za wieloletnią pracę duszpasterską, za wielką mądrość kapłańską. We wdzięcznej pamięci zachowają Cię klerycy i liczni kapłani, którzy tutaj dzisiaj przybyli, młodzież oazowa, duszpasterstwo rodzin – mówił kard. Stanisław Dziwisz.

W środę 3 września odbyły się uroczystości pogrzebowe bp. Jana Szkodonia w Chyżnem. Na początku Mszy św. kanclerz Kurii Metropolitalnej w Krakowie, ks. Grzegorz Kotala odczytał telegram kondolencyjny sekretarza stanu Stolicy Apostolskiej, w którym kard. Pietro Parolin poinformował, że Ojciec Święty Leon XIV łączy się duchowo z uczestnikami liturgii pogrzebowej „dziękując Bogu za gorliwą pasterską służbę śp. bp. Jana, którą podejmował dla dobra Kościoła, szczególnie w Archidiecezji Krakowskiej”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję