Reklama

W wolnej chwili

Obiadowe różności

Co na obiad? Oto jest pytanie! Z podpowiedzią przychodzą ci, którzy stoją za każdym numerem Niedzieli i z którymi na co dzień mijamy się na naszych redakcyjnych korytarzach. Gwarantujemy, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ryba z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:

Reklama

?0,5 kg filetów ulubionej ryby ??
2 małe cebule ??puszka brzoskwiń ??
papryka konserwowa ??
2 łyżki keczupu ??
1 łyżka koncentratu pomidorowego ??
sól, pieprz do smaku ??
2 łyżki mąki pszennej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:

1. Ryby dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Smaż na niewielkiej ilości oleju.
2. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na niewielkiej ilości oleju.
3. Dodaj pokrojone w paski paprykę i brzoskwinie. Zalej sokiem z brzoskwiń.
4. Dodaj keczup, wymieszaj. Duś kilka minut.
5. Gorącą rybę wyłóż na półmisek, zalej sosem.

Tarta ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto: ??
20 dag mąki pszennej
??10 dag zimnego masła
??1 żółtko
??1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na farsz:
??40 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
??1 łyżka masła klarowanego
??paczka sera typu feta
??2 jajka
??kilkanaście pomidorków koktajlowych ??
2 ząbki czosnku
??sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

1. Z powyższych składników zagnieć ciasto, uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. (Ciasto można od razu rozwałkować, wylepić nim formę do tarty i włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika).
2. Wylep posmarowaną masłem formę ciastem, nakłuj widelcem. Piecz 20 min w 200°C. (Można wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i fasolę).
3. Podsmaż na maśle czosnek pokrojony w plasterki.
4. Dołóż poszatkowany szpinak i duś do momentu odparowania wody. Wystudź.
5. W misce rozbełtaj jajka, dodaj przyprawy, chłodny szpinak, rozkruszony ser. Delikatnie wymieszaj.
6. Wyłóż masę na podpieczony spód. Na niej ułóż pomidorki pokrojone na połówki.
7. Zapiekaj w temp. 180°C ok. 25 min. Tarta sprawdzi się jako obiad, ciepła kolacja albo zamiast kanapek do pracy.

Zapiekanka makaronowa

SKŁADNIKI:

??25 dag makaronu ??
1 brokuł lub mały kalafior
??1 mrożonka warzywna (najlepiej mieszanka chińska)
??2 piersi z kurczaka
??200 ml śmietanki kremówki
??1 jajko
??żółty ser
??sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione

Wykonanie:

1. Do gotującej się wody dodaj sól i olej, wsyp makaron. Gotuj ok. 5 min – makaron powinien być lekko twardy.
2. Brokuł/kalafior wrzuć do gotującej się wody i chwilę gotuj (brokuł/kalafior powinien być lekko twardy).
3. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, posól i usmaż na oleju.
4. Mrożonkę podgrzej na patelni.
5. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj sól, pieprz, zioła, jajko i wymieszaj widelcem.
6. W formie do zapiekania ułóż warstwowo: makaron, usmażony filet z kurczaka, brokuł/kalafior, makaron. Zalej śmietanką z ziołami i posyp startym serem.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na mniej więcej 20 min.

Skrzydełka w miodzie

SKŁADNIKI:

??1,5 kg (ok. 15 sztuk) skrzydełek z kurczaka ??
2 łyżki sosu sojowego jasnego ??
3 łyżki płynnego miodu
??2 łyżki przecieru pomidorowego
??przyprawa typu vegeta

Wykonanie:

1. Skrzydełka umyj, odetnij lotki. Przetnij każde na pół między kośćmi. Osusz ręcznikiem papierowym.
2. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy, miód, przecier pomidorowy i odrobinę vegety. Proporcje dobierz samodzielnie według smaku – jeśli wolisz, by marynata była słodka, dodaj więcej miodu, jeśli bardziej pomidorowa – więcej przecieru pomidorowego.
3. Skrzydełka starannie wymieszaj w marynacie i odstaw do lodówki. Najlepiej, jeśli przeleżą do następnego dnia.
4. Umieść skrzydełka na blasze piekarnika na papierze do pieczenia i piecz ok. godziny w temp. 180°C. Mięso ma być mocno zrumienione, wręcz czarne (co nie jest oznaką spalenizny!). Podawaj z ryżem.

2024-03-05 14:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gęś na św. Marcina

Z okazji Święta Niepodległości wraca w Polsce tradycja podawania podczas rodzinnych spotkań czy biesiad patriotycznych gęsiny. Do rozpropagowania tego zwyczaju przyczyniła się akcja ruchu Slow Food - Gęsina na św. Marcina. Przepis poleca propagator slow foodów Wojciech Modest Amaro.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Włoski „łowca” pedofilów ks. Fortunato Di Noto: musimy bardziej chronić dzieci

2024-05-05 15:35

[ TEMATY ]

Ks. Di Noto

Włodzimierz Redzioch

Ks. Fortunato Di Noto

Ks. Fortunato Di Noto

Pedopornografia staje się coraz powszechniejszym przestępstwem w internecie, do tego dochodzą nadużycia związane z wykorzystywaniem sztucznej inteligencji. W rozmowie z włoską agencją SIR wskazuje na to ks. Fortunato Di Noto. Jest on inicjatorem Dnia Dzieci Ofiar Przemocy, Wykorzystywania i Obojętności, który przypada w pierwszą niedzielę maja. W tym roku obchodzony jest już po raz dwudziesty ósmy i przekroczył granice Włoch, docierając m.in. do Polski, Francji i Watykanu.

Obojętność unicestwia dzieciństwo

CZYTAJ DALEJ

Życie bez łaski to życie bez radości

2024-05-05 19:16

Marzena Cyfert

Suma odpustowa ku czci Matki Bożej Łaskawej Patronki i Opiekunki Małżeństwa i Rodzin.

Suma odpustowa ku czci Matki Bożej Łaskawej Patronki i Opiekunki Małżeństwa i Rodzin.

W kościele św. Karola Boromeusza przeżywano odpust ku czci Matki Bożej Łaskawej Patronki i Opiekunki Małżeństwa i Rodzin. Tym samym rozpoczęło się przygotowanie do jubileuszu 30. rocznicy koronacji Cudownego Obrazu Matki Bożej Łaskawej.

Eucharystii przewodniczył bp Maciej Małyga, który udzielił młodzieży sakramentu bierzmowania.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję