Reklama

Porady

Nasze zdrowie

Dieta na miarę

Jest ich mnóstwo, mają zagorzałych zwolenników i zaprzysięgłych przeciwników. Mowa o dietach, które ciągle są na topie rozmów i dyskusji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Oczywiste jest to, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Zarówno wielowiekowe doświadczenia, jak i współczesne badania naukowe dostarczają dowodów na jego znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Nie da się skutecznie leczyć np. schorzeń układu sercowo-naczyniowego, układu pokarmowego, nadciśnienia, otyłości, cukrzycy, osteoporozy bez wdrożenia właściwej diety.

Nie ma diety cud

Problem zaczyna się, gdy chcąc zapewnić sobie piękną sylwetkę i dobre samopoczucie i zminimalizować ryzyko chorób cywilizacyjnych, sięgamy po modne, choć niekoniecznie sprawdzone naukowo zalecenia. Tymczasem opracowanie diety idealnej i odpowiedniej dla każdego nie jest możliwe. Ułożenie jadłospisu tak, by był on korzystny dla naszego zdrowia, zależy od wielu czynników, ale kluczem są znajomość swojego organizmu i merytoryczna wiedza o odżywianiu. Przykładem bezkrytycznego sięgania po diety lansowane jako remedium na rozmaite problemy jest obecnie ogromna popularność diet polegających na eliminowaniu z pożywienia, bez konkretnych wskazań lekarskich, produktów zawierających gluten i laktozę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Konsultacje gratis

Reklama

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej realizuje wiele projektów ważnych dla naszego zdrowia. Jednym z nich jest możliwość indywidualnych, bezpłatnych konsultacji żywieniowych. Są one dostępne w ramach platformy Centrum Dietetyczne On-line, która umożliwia kontakt z dietetykiem, psychodietetykiem i specjalistą ds. aktywności fizycznej.

Na wirtualną wizytę trzeba się zapisać, ale procedura jest prosta. U dołu strony internetowej: ncez.pzh.gov.pl/poradnia/ szukamy zakładki: „zarejestruj się”. Następnym krokiem jest wypełnienie ankiety, w której podajemy wiek, dane na temat swoich przyzwyczajeń żywieniowych i aktywności fizycznej. Potem w wirtualnym kalendarzu trzeba zaznaczyć dzień i godzinę konsultacji, kiedy będziemy mogli swobodnie porozmawiać ze specjalistą, a w wyznaczonym terminie wystarczy już tylko kliknąć przycisk „połącz”.

Punktem wyjścia konsultacji jest ustalenie celu naszego dążenia do zmian żywieniowych. Może to być np. utrata kilogramów, wsparcie w leczeniu konkretnego schorzenia, zdrowe żywienie rodziny itd. Po konsultacji otrzymamy e-mailem materiały pomocnicze, a w czasie kolejnych spotkań będziemy mogli rozmawiać o swoich osiągnięciach i trudnościach. Dzięki temu otrzymamy dietę skrojoną na miarę, dopasowaną do indywidualnych potrzeb i z możliwością dokonywania poprawek.

Co w pakiecie

Jeżeli nawet nie skorzystamy z indywidualnych konsultacji w centrum, sporo wiedzy możemy zaczerpnąć z licznych publikacji zamieszczonych na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W zakładce „do pobrania” jest ponad trzydzieści e-booków, które zawierają kompleksowe wskazówki odnośnie do żywienia w częstych schorzeniach, np. zaburzeniach lipidowych, nadciśnieniu, refluksie przełyku, cukrzycy typu 2, łuszczycy i innych. E-booki możemy pobrać za darmo, podobnie jak infografiki z liczącej ponad 100 pozycji galerii, w której znajdziemy łatwe w realizacji podpowiedzi na szybkie i zdrowe obiady, lekkie desery itp. Portal NCEŻ zawiera również kilka działów tematycznych, a wśród nich: „Dzieci i młodzież”, „Seniorzy”, „Dieta a choroba”, w których specjaliści omawiają różne problemy i weryfikują mity związane z żywieniem. Warto sięgnąć po te publikacje i skorzystać z edukacji żywieniowej w profesjonalnym wydaniu.

2024-01-02 12:11

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Najlepsza dieta przy nowotworach

Niedziela Ogólnopolska 37/2024, str. 72

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Istnieją uniwersalne zasady, które niezależnie od typu raka i leczenia można wprowadzić do codziennego życia celem szybszego zdrowienia.

Komponowanie zbilansowanej diety polega przede wszystkim na spożywaniu sporej ilości warzyw i białka (m.in. pestki, orzechy, ryby, mięso, ser, strączki) oraz dobrych tłuszczów, np. oliwa z oliwek, olej lniany, pestki. Warto, by jadłospis opierał się na diecie śródziemnomorskiej, jeśli nie ma przeciwwskazań. Powinna to być dieta lekkostrawna, bez potraw smażonych, wędzonych, konserwowanych, nadmiernie przetworzonych, bogatych w cukry. Najlepszy sposób przygotowania to produkty surowe (jeśli brak przeciwwskazań), gotowane na parze, ewentualnie gotowane czy duszone. Warto spożywać 4-5 posiłków dziennie, niezbyt obfitych, najlepiej o regularnych porach, niezbyt późno wieczorem – im wcześniej, tym lepiej, maksymalnie do 19. Konieczne jest dostarczenie organizmowi przynajmniej minimalnej ilości wody – nie mniej niż 1,8 l, minimum 30 ml na kilogram masy ciała.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV spotkał się na obiedzie z ubogimi

2025-11-16 15:04

Vatican Media

Wielka radość, duch wdzięczności, świętowanie w duchu braterstwa - Papież spotkał się na obiedzie z 1300 osobami potrzebującymi. W Światowy Dzień Ubogich wspólny posiłek w Auli Pawła VI był ważnym punktem jubileuszowych wydarzeń.

Ojciec Święty na początku krótkiego przemówienia - przed modlitwą błogosławieństwa przygotowanych darów - nawiązał do Światowego Dnia Ubogich, który został ustanowiony przez papieża Franciszka.
CZYTAJ DALEJ

Albertynki w Boliwii: wszędzie szukamy oblicza cierpiącego Chrystusa

2025-11-16 18:35

[ TEMATY ]

albertynki

Boliwia

Vatican Media

Centrum Medyczne św. Brata Alberta w Boliwii

Centrum Medyczne św. Brata Alberta w Boliwii

W tym wszystkim jest jeszcze język niewerbalny; język miłości, przygarnięcia, pocieszenia - tak o swojej posłudze w Boliwii opowiada Vatican News s. Weronika Mościcka SAPU. Albertynka, która od czterech lat posługuje na misjach, prowadzi Centrum Medyczne im. św. Brata Alberta, gdzie jak sama mówi: „staram się patrzeć nie tylko na ciało, tylko na coś więcej, czego potrzebują ci ludzie”.

Trzyosobowa wspólnota sióstr podejmuje różne zadania wśród ubogich i potrzebujących. Jest to posługa duszpasterska, praca wśród dzieci i młodzieży - w tym wyszukiwanie osób najbardziej potrzebujących, realizacja projektów na rzecz nauki, rozwoju młodych oraz prowadzenie centrum medycznego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję