Reklama

Porady

Miodowe kuracje

Miód na serce

Czy to prawda, że systematyczne stosowanie określonych dawek miodu odpowiednio podanego wielu organizmom przywraca zdrowie?

Niedziela Ogólnopolska 33/2022, str. 49

[ TEMATY ]

miód

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Choroby układu krążenia to przede wszystkim miażdżyca tętnic wieńcowych, nazywana też niekiedy chorobą wieńcową. Najgroźniejsze skutki tej choroby to dusznica bolesna oraz zawał. To aktualnie najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce.

Na wiele przyczyn chorób układu krążenia, w tym na jego niewydolność, poza uwarunkowaniami genetycznymi, możemy mieć wpływ. Zalecane są umiarkowany wysiłek, ruch, w tym gimnastyka, odpowiednia dieta, a więc unikanie tłuszczów zwierzęcych, czerwonego mięsa, pokarmów wysoko przetworzonych, pokarmów nasyconych środkami chemicznymi: konserwantami, polepszaczami wyglądu, zaleca się także rezygnację z alkoholu, tytoniu. Odstąpienie od powodujących tę chorobę nawyków w wielu przypadkach polepsza stan zdrowia, daje ulgę w cierpieniu i przedłuża życie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zajmiemy się stosowaniem miodu, uzupełnionego w niektórych przypadkach dodatkami w postaci naparów z ziół czy też innymi pszczelimi wytworami.

Różne miody, ze względu na składniki, mają większą lub mniejszą intensywność oddziaływania na dany organ naszego organizmu, w tym także na serce.

Reklama

Szczególnie zalecany w leczeniu chorób serca i zapobieganiu im jest miód gryczany. Wchodzące w jego skład cukry proste, łatwo wchłaniane do krwiobiegu, niemal natychmiast po spożyciu odżywiają mięsień sercowy. Podobne działanie mają też związki flawonoidowe, w tym pochodne rutyny, które ponadto regulują przepuszczalność naczyń włosowatych, polepszają ich elastyczność, zabezpieczają je przed pękaniem, nie dopuszczając do wybroczyn (kurze stopki), wylewów i zawałów. Zawarta w miodzie kwercetyna wychwytuje mające wpływ na rozwój procesu miażdżycowego wolne rodniki, obecny w nim łatwo przyswajalny magnez, którego najwięcej jest właśnie w miodzie gryczanym, reguluje natomiast napięcie nerwowo-mięśniowe i rytm serca. Przyjmowanie tego miodu przynosi więc wyraźną poprawę w leczeniu dusznicy, w nerwicy serca, a także nerwicy żołądka. Miód ten w zestawieniu z innymi zawiera też większą ilość żelaza, co powoduje, że przyjmowanie go wpływa korzystnie na leczenie niedokrwistości powstałej w wyniku braku tego pierwiastka, szczególnie gdy miód jest świeży. Z kolei zapachy olejków eterycznych, w tym miodzie intensywne, z upływem czasu nie giną, jak to ma miejsce w większości miodów, mają działanie rozkurczające i uspokajające, co jest bardzo ważne w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Zawarte w tym miodzie, ale obecne także w innych miodach składniki likwidują obrzęki i nieznacznie obniżają ciśnienie.

Przyjmowanie miodu rzepakowego przez osoby chore na serce, czego objawem jest m.in. dusznica bolesna, powoduje wyraźną poprawę ogólnej kondycji organizmu, normalizację poziomu cholesterolu, a także innych wskaźników lipidowych, w tym ciśnienia krwi. Także ten miód wspomaga leczenie niedokrwiennej choroby serca, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, niewydolności mięśnia sercowego. Niezależnie od tego każda odmiana miodu wzmacnia u chorego podstawowe działanie preparatów w terapii chorób naczyń żylnych.

Miód ze spadzi z drzew iglastych również należy do miodów stosowanych w celu zapobiegania miażdżycy i leczenia jej, w tym także miażdżycy mięśnia sercowego. Udrażniając naczynia krwionośne, umożliwia pełniejszy dopływ krwi z tlenem do tego ważnego organu naszego organizmu. Znajdujące się także w tym miodzie, w ilościach większych niż w innych odmianach, olejki eteryczne leczą nerwicę serca, zakrzepowe zapalenie żył, guzy krwawnicze odbytu.

Miody wielokwiatowe wytwarzane są, jak wiadomo, przez pszczoły w różnych porach roku z nektarów z różnych kwiatów. Wiosenne miody, z reguły bardzo jasne, niemal białe, ze względu na większą zawartość cukrów prostych i krzemu, stosowane są zarówno zapobiegawczo, jak i leczniczo w chorobach serca, układu krążenia, w tym także nerwicy serca.

Cdn.

2022-08-09 12:38

Oceń: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Miód w schorzeniach wątroby

Niedziela Ogólnopolska 14/2023, str. 47

[ TEMATY ]

miód

Adobe Stock

Zastosowanie miodu w leczeniu wątroby niemal idealnie spełnia postulat Hipokratesa, aby „pokarm był lekarstwem, a lekarstwo pokarmem”.

Cukier prosty znajdujący się w miodzie – fruktoza (ok. 39%), jest przetwarzana w wątrobie w glikogen. Stwierdzono jej zdolność do samoodtwarzania uszkodzonych podczas stanu zapalnego komórek. Następny cukier prosty znajdujący się w miodzie – glukoza (ok. 34%) odżywia komórki wątrobowe, a substancje, które przy tym powstają, sprzyjają eliminacji toksyn bakteryjnych w organizmie, także tych zewnątrzpochodnych. Ponadto cholina, której w gramie miodu jest ok. 5 mikrogramów, obniża poziom tłuszczów w wątrobie i wzmaga jej wydolność żółciotwórczą, co usprawnia proces przemiany tłuszczów w jelicie cienkim. Z kolei biopierwiastki, których w miodzie stwierdzono aż czterdzieści siedem, wpływają na skuteczność działania systemu odpornościowego. Należy do nich m.in. interferon, który przekazuje komórkom zdolność hamowania namnażania się wirusów. Do tego procesu organizm potrzebuje cynku i wapnia, które również są dostarczane w miodzie.
CZYTAJ DALEJ

Matka Boża Licheńska - Bolesna Królowa Polski

[ TEMATY ]

Licheń

Biuro Prasowe Sanktuarium w Licheniu

Wśród rozległych lasów rejonu konińskiego, nad Jeziorem Licheńskim, na malowniczym wzgórzu, znajduje się sanktuarium, w którym nad każdą ludzką troską i niedolą pochyla się z miłością Bolesna Królowa Polski.

Wizerunek Matki Bożej Licheńskiej znajduje się w głównym ołtarzu bazyliki mniejszej w Licheniu Starym. Jest to olejna kopia obrazu Matki Bożej z Rokitna Wielkopolskiego. Namalowany został w drugiej połowie XVIII wieku. Nieznany z imienia i nazwiska artysta na cienkiej, modrzewiowej desce ukazał pełną smutku Najświętszą Maryję Pannę. Przymknięte, spuszczone oczy nadają młodej i delikatnej twarzy o perłowo-różowej karnacji wyraz melancholijnego zamyślenia. Maryja spogląda na rozpostartego na Jej piersiach orła białego w koronie.
CZYTAJ DALEJ

Ukraina: nowy biskup kamieniecko-podolski

2025-07-01 16:07

[ TEMATY ]

Bp Edward Kawa

Gabriela Piniasz

Biskup Edward Kawa

Biskup Edward Kawa

Papież Leon XIV mianował nowym biskupem kamieniecko-podolskim dotychczasowego biskupa pomocniczego archidiecezji lwowskiej Edwarda Kawę OFM Conv. 47-letni hierarcha jest od 2023 roku sekretarzem Konferencji Biskupów Kościoła Rzymskokatolickiego Ukrainy.

Urodzony w 1978 roku w Mościskach koło Lwowa Edward Kawa, wstąpił w 1996 roku do zakonu franciszkanów konwentualnych. Formację zakonną zdobył w Krakowie, po czym odbył studia filozoficzne i teologiczne w seminarium duchownym w Petersburgu. W 2003 roku przyjął święcenia kapłańskie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję