Reklama

Z zakonnej kuchni

Leśny mech

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
300 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego
3 duże jaja
3 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
3 szklanki roztopionego masła
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 szklanki mąki
2 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
250 ml śmietany kremówki 36% lub mleka kokosowego (70% kokosu i 30% wody)
125 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny albo soku z cytryny

WYKONANIE:
Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go i odsącz z nadmiaru wody. Szpinak (zarówno mrożony, jak i świeży) rozdrobnij blenderem na gęstą papkę. Do miski wbij jaja, dodaj cukier lub ksylitol i ubij na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując – do połączenia składników – dodaj roztopione masło, masę szpinakową, sok i skórkę z cytryny. Następnie do masy jajecznoszpinakowej przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem, lub rozdziel do papilotek na babeczki.
Piecz w temp. 165°C przez minimum 40 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto lub babeczki i wystudź na kratce.
Górkę, która wyrosła, odetnij i pokrusz – posłuży do dekoracji ciasta. Ciasto przekrój na dwa blaty. Składniki na krem umieść w misie miksera i zmiksuj do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Przełóż nim ciasto. Wierzch również posmaruj warstwą kremu i oprósz pokruszonym ciastem. Udekoruj np. ziarenkami granatu lub innymi owocami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-11-16 11:33

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z soczewicą i jajkiem

Składniki:
1 jajko
1/3 dojrzałego awokado
60 g zielonej soczewicy
1/3 czerwonej papryki
10 g prażonych pestek dyni
łyżeczka utartego, świeżego imbiru
garść świeżej bazylii
kawałek zielonego ogórka (ok. 5 cm)
łyżka posiekanej czerwonej cebuli
kilka kropli oliwy
kilka kropli octu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz

CZYTAJ DALEJ

Madonno z Puszczy, módl się za nami...

2024-05-01 20:29

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Początki kultu Madonny z Puszczy sięgają przełomu XVII i XVIII w. Wiadomo, że w pierwszej połowie XVII stulecia w świątyni znajdowało się 18 wotów oraz 6 nici korali.

Rozważanie 2

CZYTAJ DALEJ

Papież zachęca proboszczów do wniesienia wkładu w prace Synodu

2024-05-02 11:21

[ TEMATY ]

proboszczowie

papież Franciszek

PAP/EPA/VATICAN MEDIA

Do refleksji nad odnową posługi proboszcza w kluczu synodalnym i misyjnym, a także umożliwienia Sekretariatowi Generalnemu Synodu zebrania ich wkładu w przygotowanie Instrumentum laboris zachęcił Ojciec Święty proboszczów całego świata w wystosowanym dziś do nich liście. Wydarzenie to zbiegło się z zakończeniem Międzynarodowego Spotkania „Proboszczowie dla Synodu”.

LIST OJCA ŚWIĘTEGO FRANCISZKA

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję