Reklama

Z zakonnej kuchni

Dobre rady

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dobry duet

Jesienią w kuchni królują warzywa. Dni bywają jednak coraz chłodniejsze, dlatego warto dodać do warzyw trochę mięsa.

Warzywa usprawnią pracę jelit, dzięki czemu cały organizm będzie wzmocniony i odporny. Są one źródłem błonnika pokarmowego, który wiąże wodę i przyspiesza przesuwanie treści jelit, dzięki czemu szybciej pozbywamy się patogennej mikroflory. Mięso drobiowe dostarcza natomiast białek, które są niezbędne do odbudowy kosmków jelitowych. /J.M.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Roladki drobiowe z brokułami

Składniki :

Reklama

· 2 podwójne piersi z kurczaka

· 2 ząbki czosnku

· 1 brokułu

· 3 łyżki białego sera

· 300 ml słodkiej śmietanki (30%)

· sól, pieprz

· ulubione zioła

WYKONANIE:

Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odlewamy wodę, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy zmiażdżony czosnek i rozkruszony ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka płuczemy i rozbijamy je przez folię. Nakładamy przygotowany farsz, zawijamy delikatnie i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy nią roladki. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180°C przez godzinę.

Kurczak orientalny

Składniki :

· 2 piersi z kurczaka

· szklanka mleka kokosowego

· 3 łyżki śmietany (18%)

· 2 marchewki

· 1 papryka czerwona

· 2 ząbki czosnku

· 1 papryczka chili

· 1 cebula

· 2 łyżeczki curry

· 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki

· 1 łyżeczki kurkumy

· 1 łyżeczki garam masala

· sól, pieprz

· olej do smażenia

WYKONANIE:

Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy curry i zostawiamy na pół godziny. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę i papryczkę chili oraz obraną, pokrojoną w prążki marchewkę. Chwilę wszystko smażymy. Dodajemy kawałki kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kurczaka z warzywami zalewamy mlekiem kokosowym i śmietaną, dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko dusimy ok. 15 min. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

2021-10-26 12:17

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Drożdżowe cebulaki

Siostra Sabina ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. Posługuje jako organistka i zakrystianka w sanktuarium św. Jacka w Legnicy. Oprócz słuchania dobrej muzyki lubi gotować dla swoich sióstr.

CZYTAJ DALEJ

Św. Józef - Rzemieślnik

Niedziela Ogólnopolska 18/2004

[ TEMATY ]

Święta Rodzina

Ks. Waldemar Wesołowski/Niedziela

Obraz św. Józefa, patrona parafii

Obraz św. Józefa, patrona parafii

Ewangeliści określili zawód, jaki wykonywał św. Józef, słowem oznaczającym w tamtych czasach rzemieślnika, który był jednocześnie cieślą, stolarzem, bednarzem - zajmował się wszystkimi pracami związanymi z obróbką drewna: zarówno wykonywaniem domowych sprzętów, jak i pracami ciesielskimi.

Domami mieszkańców Nazaretu były zazwyczaj naturalne lub wykute w zboczu wzgórza groty, z ewentualnymi przybudówkami, częściowo kamiennymi, częściowo drewnianymi. Taki był też dom Świętej Rodziny. W obecnej Bazylice Zwiastowania w Nazarecie zachowała się grota, która była mieszkaniem Świętej Rodziny. Obok, we wzgórzu, znajdują się groty-cysterny, w których gromadzono deszczową wodę do codziennego użytku. Święta Rodzina niewątpliwie posiadała warzywny ogródek, niewielką winnicę oraz kilka oliwnych drzew. Możliwe, że miała również kilka owiec i kóz. Do dziś na skalistych zboczach pasterze wypasają ich trzody. W dolinie rozpościerającej się od strony południowej, u stóp zbocza, na którym leży Nazaret - od Jordanu po Morze Śródziemne - rozciąga się żyzna równina, ale Święta Rodzina raczej nie miała tam swego pola, nie należała bowiem do zamożnych. Tak Józef, jak i Maryja oraz Jezus mogli jako najemnicy dorabiać przy sezonowym zbiorze plonów na polach należących do zamożniejszych właścicieli.

CZYTAJ DALEJ

„Proboszczowie dla Synodu”- praca proboszczów z całego świat trwa od świtu do zmierzchu!

2024-05-01 18:13

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Wiesław Kamiński

- Jest godzina 22:55 – zakończyły się ostatnie spotkania z serii spotkań synodalnych dzisiejszego dnia, który rozpoczęliśmy zaraz po śniadaniu, po godzinie 8:00. Oczywiście były przerwy na posiłki, ale po za nimi trwały debaty – komentuje ks. Wiesław Kamiński, proboszcz z łódzkiej parafii.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję