Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Moc buraków

Buraki zdrowotnie mogą zdziałać cuda, dodają energii – działają jak naturalny doping.

Niedziela Ogólnopolska 38/2021, str. 54

[ TEMATY ]

burak

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Burak jest jednym z bardziej popularnych warzyw w naszej kuchni. Ma on szerokie właściwości zdrowotne oraz walory smakowe w zależności od tego, czy zrobimy z niego sok, botwinkę, chłodnik, surówkę lub chipsy. Sok z czerwonych buraków, podobnie jak czerwone wino, chroni nas przed infekcjami oraz działa profilaktycznie w przypadku chorób nowotworowych (w celu profilaktycznym wystarczy wypić lampkę wina do obiadu). Sok z buraków ma również właściwości przyspieszające regenerację skóry, sprawia, że wolniej się ona starzeje. Dodaje nam energii i działa jak naturalny doping. Poza tym obniża ciśnienie krwi oraz stymuluje pracę układu krwionośnego. Jedzenie buraków zalecane jest osobom, które borykają się z anemią lub chorują na niedokrwistość. Swój kolor zawdzięczają barwnikowi zwanemu betaniną, która sprawnie przechodzi z układu pokarmowego do krwi, dzięki czemu jest silnym antyoksydantem i walczy w wolnymi rodnikami.

Na to warzywo powinny jednak uważać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ buraki mają wysoki indeks glikemiczny, czyli po zjedzeniu buraków szybko wzrasta poziom glukozy we krwi. Burak ćwikłowy nie zawiera wielu witamin, jedynie C i B1 oraz kwas foliowy, jest natomiast bogaty w minerały: potas, mangan, wapń, żelazo, sód, cynk, miedź, bor i fluor.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-13 18:26

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W buraku siła

Buraki odtruwają organizm i stymulują jego odnowę.

Można je jeść na wiele sposobów – na surowo, gotowane, pieczone i w formie wywaru, czyli tradycyjnego barszczu. Buraki to cenne źródło kwasu foliowego (substancji ważnej dla kobiet planujących ciążę), witamin: B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia oraz magnezu. Duża zawartość żelaza sprawia, że jedzenie tych warzyw zalecane jest w przypadku anemii i w celu poprawienia wyników morfologii krwi. Mają one też sporo węglowodanów, działają dobroczynnie na pracę układu pokarmowego. Teraz jest pora, by przygotować je na zimę, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.

CZYTAJ DALEJ

Papież do Polaków: módlcie się o pokój

2024-05-01 10:05

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/CLAUDIO PERI

„Módlcie się za Kościół i Ojczyznę, o pokój na Ukrainie i na Bliskim Wschodzie” - zachęcił Franciszek Polaków podczas dzisiejszej audiencji ogólnej.

Oto słowa Ojca Świętego:

CZYTAJ DALEJ

Wchodzi w życie rozporządzenie w sprawie pigułki "dzień po"

2024-05-01 06:56

[ TEMATY ]

Pigułka „dzień po”

Adobe Stock

W środę wchodzi w życie rozporządzenie, na podstawie którego apteki mogą podpisywać umowy umożliwiające sprzedaż tzw. pigułki "dzień po" dla osób od 15. roku życia. Sami farmaceuci nie są jednak pewni, czy mogą sprzedawać pigułki tak młodym pacjentkom bez zgody rodzica.

Rozporządzenie w sprawie programu pilotażowego w zakresie usług farmaceuty dotyczących zdrowia reprodukcyjnego to dla Ministerstwa Zdrowia realizacja planu B na zwiększenie dostępności do "antykoncepcji awaryjnej".

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję