Reklama

Porady

Chleb razowy z miodem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chleb razowy z miodem

Składniki :

· 1 szklanki brązowego cukru
· 1 szklanki miodu
· 1 łyżka soli
· 2 łyżki tłuszczu
· 1,5 szklanki wrzącej wody
· 1 szklanki ciepłej wody
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka suszonych drożdży
· 6 szklanek pszennej mąki razowej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

WYKONANIE:

Brązowy cukier, miód, sól i tłuszcz połączyć ze sobą w misce. Do całości wlać wrzącą wodę i mieszać, aż wszystko się rozpuści. Następnie ostudzić – tak aby płyn był letni. W 1 szklanki ciepłej wody rozpuścić biały cukier. Wsypać drożdże i odczekać 10 min. Wlać do miski z ostudzoną wodą. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać przez 10 min. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na 1-1,5 godz., żeby wyrosło. Formę mocno natłuścić, przełożyć do niej przygotowane ciasto i ponownie odstawić na taki sam czas, do kolejnego wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 190°C przez 25-30 min.

2021-09-08 08:15

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Płynny czy skrystalizowany?

Niedziela Ogólnopolska 21/2022, str. 47

[ TEMATY ]

miód

Adobe Stock

Nabywcy miodu gryczanego, mimo jego niewątpliwych wartości odżywczych, widząc płynną warstwę nad warstwą skrystalizowaną, wahają się z jego nabyciem. Czy mają rację?

Miód wytwarzany z nektaru kwiatów gryki, jak każdy, tuż po wywirowaniu pozostaje w stanie płynnym, często przez długi okres, gdy weźmie się pod uwagę czas krystalizacji innych miodów. Ten miód pozostający w stanie płynnym nazywamy patoką. To, czy patoka przejdzie w krótszym czy dłuższym okresie w stan stały, czyli przybierze postać krupca, zależy w dużym stopniu od tego, w jakim okresie lata lub jesieni kwitła gryka i znoszony był z niej przez pszczoły nektar.
CZYTAJ DALEJ

Biskup-nominat diecezji radomskiej poprosił o zwolnienie z funkcji

2025-08-06 11:52

[ TEMATY ]

Bp nominat Krzysztof Dukielski

Ks. Stanisław Piekielnik/diecezja radomska

Biskup nominat Krzysztof Dukielski

Biskup nominat Krzysztof Dukielski

Ks. Krzysztof Dukielski, biskup-nominat Diecezji Radomskiej poprosił Papieża Leona XIV o zwolnienie z funkcji - poinformowano na stronie Diecezji.

Blisko miesiąc temu, 12 lipca 2025 roku Ojciec Święty mianował ks. Dukielskiego biskupem pomocniczym.
CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas podczas Mszy po zaprzysiężeniu Prezydenta RP: „Urząd Prezydenta powinien nas jednoczyć”

2025-08-06 13:12

[ TEMATY ]

Abp Adrian Galbas

Karol Nawrocki

Zaprzysiężenie Karola Nawrockiego

PAP/Leszek Szymański

Abp Adrian Galbas

Abp Adrian Galbas

"Szanowny Panie Prezydencie, jako wspólnota wierzących Polaków, gratulujemy Panu wyboru na zaszczytny urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, otaczamy dziś Pana naszą obecnością i naszą życzliwością, Modlimy się za Pana, za Pańską rodzinę i za naszą ukochaną Ojczyznę, na czele której Pan staje" - mówił metropolita warszawski abp Adrian Galbas w archikatedrze warszawskiej podczas Mszy Świętej po zaprzysiężeniu Karola Nawrockiego na urząd Prezydenta RP. Eucharystii przewodniczy Prymas Polski, abp Wojciech Polak.

Niech Bóg Panu błogosławi (homilia wygłoszona w dniu inauguracji prezydentury Prezydenta RP Karola Nawrockiego, 06. sierpnia 2025r.)
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję