Reklama

Z zakonnej kuchni

Curry z batatami, ciecierzycą i szpinakiem

Niedziela Ogólnopolska 6/2020, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.stock.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 batat
po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, słodkiej oraz kurkumy
ok. 300 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ze słoika)
150 ml bulionu
250 ml mleka kokosowego
100 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

Wykonanie:
Na patelni rozpuść masło klarowane i zeszklij pokrojoną cebulę.
Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
Wrzuć na patelnię razem z pokrojoną papryczką chili. Smaż 3 min, mieszając, aby się nie przypaliło. Batat obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do reszty składników, dopraw solą i smaż również 3 min. Jeśli patelnia będzie zbyt sucha, dodaj masła lub nieco mleka kokosowego. Dodaj pozostałe przyprawy. Następnie dołóż ciecierzycę (z zalewą), mleko kokosowe oraz bulion. Wszystko razem zamieszaj i doprowadź do gotowania. Gotuj, najlepiej bez przykrycia, ok. 15 min, aż batat zmięknie. Na koniec dodaj szpinak. Wymieszaj wszystko razem i odstaw z ognia. Potrawę można podawać z kaszą jaglaną lub ryżem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-02-04 10:55

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Deser owocowy

Składniki: 2 sztuki kiwi 1 mango maliny mrożone (latem świeże) lub inne ulubione owoce płatki migdałów
CZYTAJ DALEJ

Zmarł prof. Adam Strzembosz

2025-10-10 11:35

wikipedia.org

Zmarł prof. Adam Strzembosz - w przeszłości m.in. wiceminister sprawiedliwości w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, I prezes Sądu Najwyższego i przewodniczący Krajowej Rady Sądownictwa.

Zmarł prof. Adam Strzembosz, wybitny prawnik i sędzia, autorytet w dziedzinie praworządności, były pierwszy prezes Sądu Najwyższego i były przewodniczący Trybunału Stanu, kawaler Orderu Orła Białego, związany z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim. Miał 95 lat.
CZYTAJ DALEJ

KULtowy piernik

2025-10-11 11:16

Monika Stojowska

Piernik z Lublina często gościł na stole św. Jana Pawła II.

Święty Jan Paweł II, powszechnie znany z powiedzenia „a po szkole chodziliśmy na kremówki”, był miłośnikiem nie tylko napoleonki, ale także piernika, który specjalnie dla niego piekła nieżyjąca już Maria Wal, dawna „szefowa kuchni" w rektoracie KUL.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję