Reklama

Z zakonnej kuchni

Kartacze

Bardzo sycące danie, popularne w kuchni polskiej i litewskiej – kluski ziemniaczane, solidnie okraszone boczkiem. Najczęściej nadziewane mięsem, ale też np. grzybami czy grzybami z kiszoną kapustą. Odpowiednikiem kartaczy na Litwie są cepeliny.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1,5 kg ziemniaków

• 25 dag mąki (najlepiej krupczatki)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 jajko

Reklama

• 15 dag wędzonego boczku

• 10 dag cebuli

• łyżka oleju

• sól

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać. Do posolonego wrzątku włożyć 1/3 ziemniaków, gotować ok. 20 min. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę przełożyć na sitko wyłożone gazą, odcisnąć sok do miseczki, odstawić na ok. 15 min. Gdy na dnie miseczki osiądzie skrobia, ostrożnie zlać sok z wierzchu. Skrobię połączyć z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, dodać mąkę, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Z masy formować podłużne kartacze. Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować ok. 10 minut, do wypłynięcia na powierzchnię. Boczek i cebulę pokroićw kostkę, przesmażyć na oleju. Gotowe kartacze wyłożyć na półmisek. Polać tłuszczem ze skwarkami.

Wykonanie: Graziako

2016-10-12 08:50

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rawiolki pieczarkowe

Niedziela Ogólnopolska 51/2016, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Ravioli to w kuchni włoskiej nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Proponujemy spolszczoną wersję z pieczarkami. Można je przygotować do barszczu na Wigilię.

Ciasto:

CZYTAJ DALEJ

Świętowali piękny jubileusz

2024-05-07 16:09

Marek Białka

    Z udziałem J.E. ks. bp. Stanisława Salaterskiego, biskupa pomocniczego diecezji tarnowskiej, wspólnota parafialna z Uszwi przeżywała radość z wydarzeń, jakie miały miejsce w czasie odpustu parafialnego.

Tarnowski sufragan, który przewodniczył uroczystej Mszy świętej, wygłosił również słowo Boże, w którym powiedział, m.in. że depozyt wiary zapoczątkowany na przestrzeni kilkuset lat przez naszych przodków, przejawiał się w trosce o tę świątynie, która dzisiaj zachwyca swoim blaskiem i pięknem.

CZYTAJ DALEJ

Bp Pindel do nowo wyświęconych diakonów: naśladujcie wyobraźnię miłosierdzia św. Jana Kantego

2024-05-08 15:12

[ TEMATY ]

bp Roman Pindel

mr

Celebracja w Łagiewnikach

Celebracja w Łagiewnikach

Do naśladowania przykładu św. Jana Kantego, doskonalenia się i okazywania miłosierdzia wszystkim ludziom zachęcił bp Roman Pindel 8 maja br. w kęckim sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia, gdzie udzielił święceń diakonatu dwóm alumnom krakowskiego Wyższego Seminarium Duchownego. Do uroczystości wybrano świątynię związaną miejscem urodzenia Jana Kantego. Tu też znajduje się grób założycielki sióstr zmartwychwstanek bł. Celiny Borzęckiej oraz jej córki współzałożycielki - służebnicy Bożej Jadwigi Borzęckiej.

Nowo wyświęceni diakoni nawiedzili dziś także barokowy kościół ku czci św. Jana z Kęt, wybudowany na miejscu jego domu rodzinnego. Diecezja bielsko-żywiecka przeżywa Rok Jubileuszowy związany z 550. rocznicą śmierci tego XV-wiecznego uczonego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję